eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

Először ítéltek el szülőt egy iskolai lövöldözés ügyében

A 2021-ben történt lövöldözésben négyen meghaltak és heten megsebesültek - mint kiderült, a szülők nem foglalkoztak fiuk mentális problémáival.

Az esküdtszék bűnösnek talált egy Michigan állambeli anyát gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában, mert nem akadályozta meg a fiát egy halálos iskolai lövöldözés elkövetésében - írja a BBC.

A 45 éves Jennifer Crubley az első szülő az Egyesült Államokban, akit a gyermeke cselekedete miatt elítéltek. A vád szerint gondatlan volt, amikor megengedte fiának, hogy fegyvert tartson, és figyelmen kívül hagyta az intő jeleket. Férje, James külön tárgyaláson néz szembe ugyanezekkel a vádakkal. Az apa ártatlannak vallotta magát.

17 éves fiuk négy osztálytársának megöléséért jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A lövöldözést még 2021 november 30-án követte el a Michigani Oxford Középiskolában. A támadásban az áldozatokon kívül hét további ember megsebesült.

Az ügyben eljáró bíró az esküdtekhez szóló beszédében azt mondta, valószínűleg ez volt a legnehezebb dolog, amit valaha tettek.

Mint írja a hírügynökség, az apa a tárgyaláson érzelemmentesnek tűnt, maga elé bámult, ahogy az ítéletet felolvasták kedden az Oakland megyei bíróságon. Feleségét négyrendbeli gondatlan emberöléssel vádolták, amelyért a maximális kiszabható büntetés egyenként 15 év.

Az ítélet hallatán az áldozatok jelen lévő hozzátartozói láthatóan megkönnyebbültek - számol be róla a tudósítás. Buck Myre, a meggyilkolt 16 éves Tate Myre édesapja a BBC-nek azt mondta: "Az esküdtszék döntött. Akár egyetértünk az emberek döntésével, akár nem, a rendszernek így kell működnie".

A tárgyalás legfőbb kérdése az volt, hogy előre láthatta-e az anya a készülő tragédiát, vagy sem.

Férje mindössze néhány nappal a lövöldözést megelőzően vette a fegyvert a fiuknak.

A rendőrség az események után keresést indított és napokon belül letartóztatta a párt, akik egy ipari épületben húzták meg magukat. Több mint két éve vannak börtönben előzetes letartóztatásban, óvadékot nem tudtak letenni. Eredetileg együtt akarták tárgyalni az ügyüket, de novemberben másként döntöttek. James, az apa tárgyalása márciusban várható.

Az anya tárgyalásán a vád bizonyította, hogy a fiú, Ethan mentális segítségre szorult, hallucinációkra panaszkodott, de szülei nem foglalkoztak a problémával. Jennifer Crumbley meghallgatása során azt vallotta, nem gondolta, hogy fiának valóban gondjai vannak.

A lövöldözés reggelén a szülők a munkára hivatkozva félbeszakítottak egy iskolai megbeszélést a fiuk egyik aggodalomra okot adó rajzával kapcsolatban, és nem voltak hajlandóak hazavinni az akkor 15 éves Ethant.

Az iskolavezetőség visszaküldte a fiút órára anélkül, hogy átnézték volna táskáját, amiben fegyver volt. Pár órával később megölte négy diáktársát és hét további embert megsebesített.

Bemutattak üzeneteket, melyeket az anya és a szeretője váltottak a lövöldözés reggelén, ezekben a nő azt írta, aggódik, hogy fia valami butaságot fog csinálni.

Amikor felszólalhatott a saját védelmében, Jennifer Crumbley a férjét okolta, amiért fegyvert vásárolt a fiúnak. Elmondta, hogy az apa elvitte gyermeküket egy fegyverüzletbe hálaadás után, ott vásárolta neki a pisztolyt ajándékba. Elmondása szerint kényelmetlen feladatnak érezte, hogy gondoskodjon a fegyver biztonságos tárolásáról, ezért azt teljes egészében férjére bízta.

Mint írják, szakértők szerint a Crumbley-család elleni eljárás változást hozhat a lövöldöző diákok szüleivel kapcsolatban. Stephen J. Morse, a Pennsylvaniai Egyetem jogi és pszichiátriai professzora azonban egyet nem értését fejezte ki az ítélettel kapcsolatban, hiszen Ethan Crumbley bűnösnek vallotta magát, véleménye szerint ő az egyetlen felelős a történtekért. Mint mondta, megérti, hogy az anya nem volt éppen a legjobb a világon, de ez nem bűn.

Úgy véli, az ügy rossz precedenst fog teremteni, és a jövőben a bíróságok bűnbakokat fognak keresni a hasonló esetekben.

Más szakértők szerint az eset annyira egyedi, hogy valószínűtlen, hogy szélesebb körű következményei legyenek. Frank Vandervort, a Michigani Egyetem klinikai jogászprofesszora szerint nem érdemes attól tartani, hogy az eljárás "megnyitná a zsilipeket" és az ilyen ügyekben elkezdenék a szülőket is tömegesen felelősségre vonni, lévén a jelen eset egyedi és meglehetősen extrém.

Az áldozatok családjai csalódottságukat fejezték ki, amiért az iskolavezetésnek nem kell olyan jogi következményekkel szembenézniük, mint a szülőknek. Buck Myre elmondta a BBC-nek, nem érti, miért nem teszi lehetővé a jogi rendszer, hogy az iskolát is felelősségre vonják a kudarcuk miatt - mintha az állami szervekre más törvények vonatkoznának - fogalmazott.

Mint írja a hírügynökség, tavaly egy független nyomozás feltárta, milyen hibákat vétett az oktatási intézmény, kezdve azzal, hogy ellenőrzés nélkül visszaküldték a lövöldözőt az osztályba. Válaszul a tankerület megígérte, hogy a vizsgálat alapján felülvizsgálja és korrigálja a gyakorlatot és az elveket.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×