eur:
389.22
usd:
363.63
bux:
68078.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Minden tiltakozás ellenére ismét folyhat a vér a Plaza de Toros-ban

A legfelsőbb bíróság felülírta az alacsonyabb fokú, 2022-es döntést, így ismét rendezhetnek bikaviadalokat a mexikóvárosi Plaza de Toros-ban.

Rengeteg néző mellett rendeztek újra bikaviadalt Mexikóváros hatalmas arénájában vasárnap, miközben a létesítmény közelében néhány száz tüntető tiltakozott az esemény ellen - írja az Origo. A demonstrálók a bikaviadalok végleges betiltását követelték arra hivatkozva, hogy ezek a rendezvények sértik az állatok jóléthez való jogát, sőt, érvelésük szerint az emberek egészséges környezethez való jogát is csorbítják.

Még 2022-ben tiltották be Mexikóvárosban az ilyen jellegű rendezvényeket, a bíróság akkor egy állatvédő szervezett kezdeményezésére hozott ilyen döntést, miközben az ország nagy részén továbbra is engedélyezett bikaviadalok megtartása. A vasárnapi eseményt azért lehetett megtartani, mert a legfelsőbb bíróság decemberben ideiglenesen felfüggesztette a korábban hozott bírói döntést.

A felfüggesztés addig tart, míg az ügyet az elejétől kezdve újratárgyalják, és ítélet születik arról, hogy a bikaviadalok hatással vannak-e az állatok jólétére.

A mostani rendezvény előtt pár nappal egy másik civil szervezet beadványt nyújtott be azért, hogy megakadályozzák az újabb bikaviadalok megtartását a fővárosban, ügyrendi okokból, a vasárnapi rendezvény előtt már nem született döntés kérésükről. Így a vasárnapi bikaviadal megtartásának nem volt jogi akadálya. Az eseményen a torreádorok hat bikát öltek meg.

A lap azt írja, a mexikói fővárosban másfél év kihagyás után újból megrendezett bikaviadal után várhatóan újra felerősödnek a végleges betiltása mellett, illetve ellene érvelő hangok. Az utóbbiak táborába a bikatartók, üzletemberek, és maguk a bikaviadal rajongói tartoznak. E csoportok tagjai azzal érvelnek, hogy amennyiben a bikaviadalokat országosan betiltanák Mexikóban, azzal nagyon komoly gazdasági kockázatokat vállalna magára az ország.

A hivatalos adatok szerint a viadalokhoz körülbelül 150 milliárd forintnak megfelelő gazdasági teljesítmény társul Mexikóban minden évben,

a rendezvények pedig közvetlenül 80 ezer, közvetve 146 ezer munkahelyet biztosítanak. Hozzáteszik, a bikaviadalok nem csak a közép- és dél-amerikai országokban, hanem Spanyolországban is éles vitákat gerjesztenek az iparág fenntartói és az állatvédők között.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×