eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke beszédet mond az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján Révkomáromban 2022. szeptember 22-én. A fórumot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Gábor Alapítvány szervezte.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Tárnok Balázs: fontos a magyar jelölt a szlovák államfőválasztáson

Leadta támogató aláírásait – a szükséges dupláját –, így az MKP-elnök Forró Krisztián a Magyar Szövetség jelöltjeként indulhat a márciusi államfőválasztáson. Mint Tárnok Balázs, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott intézetvezetője az InfoRádióban rámutatott, Szlovákiában is inkább szimbolikus, reprezentatív az államfő funkciója, és a törvények vétójának gyakorlata is ugyanúgy működik, mint Magyarországon.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy Ivan Korcok és Peter Pellegrini után pénteken leadta az induláshoz szükséges ajánlásokat a szlovákiai államfőválasztás előtt az MKP-elnök Forró Krisztián is, közel 30 ezer aláírással szerezhet jogot az indulásra.

Mint az InfoRádióban Tárnok Balázs, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott intézetvezetője rámutatott, megkezdődik a magyar jelölt kampánya, ami magyar szempontból rendkívül jelentős fejlemény lehet, még akkor is, ha a két esélyes jelölt Korcok és Pellegrini. Egy novemberi közvélemény-kutatás szerint 40:30 arányban "vezetett" Pellegrini, a későbbiekben 41:37-re módosult ugyanez az arány.

"Arra lehet számítani, hogy

a március végi első fordulóig szoros eredményeket fogunk látni,

és a legnagyobb valószínűség szerint lesz második forduló is április 6-án, amikor már csak a két legtöbb szavazatot szerző jelölt közül választhatnak a szlovákiai polgárok" – részletezte.

Szlovákiában közvetlenül választják az államfőt, ez azt is jelenti, hogy pártpolitikai világból ismerős kérdések kampánya jön ilyenkor.

"Ez abból is fakad, hogy a jelölteket pártok vagy pártszövetségek jelölik, ez most sincs másképp. Olyan kérdések kerülnek napirendre, amelyekkel a belpolitikai térben minden nap foglalkoznak a pártok. Az ellenzék oldaláról értelemszerűen fel fog merülni, hogy miként lehet korlátozni a kormányrúdhoz nemrég visszatért Robert Fico hatalmát. Ha a kormánykoalíció tagja, a korábbi házelnök és Fico korábbi párttársa lesz az államfő, akkor azt lehet feltételezni, hogy köztük komoly összhang lesz, a fékek és ellensúlyok rendszere gyengül, ellenzéki államfővel viszont egy szimbolikus egyensúlyra törekvés indulhatna el" – ecsetelte a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×