eur:
394.38
usd:
370.51
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Mariusz Kaminski börtönből kiszabaduló lengyel ellenzéki képviselő a feleségével, Barbara Kaminskával a keletközép-lengyelországi Radomban 2024. január 23-án, miután Andrzej Duda lengyel elnök másodszor is megkegyelmezett a volt belügyminiszternek és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettesnek. A két ellenzéki politikust évekkel korábban már kegyelemben részesítette, de az egykori büntetőügyben hozott újabb bírósági ítélet alapján a kegyelem ellenére megfosztották képviselői mandátumuktól és börtönbe zárták őket.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Piotr Polak

Brüsszel felé fordulnak Kaczynskiék

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökéhez fordul a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság párt Mariusz Kaminski és Maciej Wasik, a bebörtönzött és második elnöki kegyelemmel szabadult alsóházi képviselőinek ügyében – jelentette be Arkadiusz Mularczyk, a PiS képviselője

Közölte: a PiS frakciója nevében Ursula von der Leyen EB-elnöktől, Roberta Metsola EP-elnöktől, valamint Emily O'Reilly európai ombudsmantól „megfelelő lépések” megtételét fogják kérni. A PiS számára kulcsfontosságú Kaminski és Wasik „jogtalan őrizetbe vétele, letartóztatása, a börtönben történt kínzása”, valamint az is, hogy „teljesen törvénytelenül megfosztották őket képviselői mandátumuktól” – fejtette ki Mularczyk.

Hozzátette: a képviselők mandátumának elvétele és bebörtönzésük példa nélküli esemény Lengyelország jelenkori történelmében.

A korrupció elleni hivatal egykori vezetőiként elkövetett hivatali hatalommal való visszaélés címén elítélt Kaminskit és Wasikot január 9-én annak ellenére tartóztatták le, hogy Andrzej Duda elnök ugyanebben az ügyben 2015-ben már kegyelemben részesítette őket. A két politikust a másodszori elnöki kegyelmi aktus nyomán, kedd este engedték szabadon. Kaminski és Wasik bejelentették: gyakorolni fogják képviselői mandátumukat annak ellenére, hogy Szymon Holownia alsóházi elnök szerint elveszítették azt.

A PiS csütörtökön az Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni bizottságához is fordult Kaminski ügyében. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke aznap a wpolsce.pl internetes televízióban kínzásnak nevezte azt a módszert, amellyel a börtönben az éhségsztrájkoló politikust kényszertáplálták.

„Ami a kínzás témáját illeti, Kaczynski úr egyszerűen félrebeszél” – kommentálta a PiS-elnök szavait pénteken a közszolgálati rádióban Marcin Kierwinski belügyminiszter.

Kaczynski pénteki sajtóértekezletén elmondta: Kaminskinél olyan módszert alkalmaztak, amelyet az ET dokumentumai is kínzásnak minősítenek. A kényszertáplálást ráadásul közvetlenül szabadon bocsátása előtt alkalmazták, mégpedig annak ellenére, hogy erről még nem született hatályos bírósági döntés – érvelt a PiS elnöke

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×