eur:
393.78
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Andrzej Duda lengyel államfő érkezik a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára Vilniusban 2023. július 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Szabadon engedték azt a két lengyel politikust, akiknek újból megkegyelmezett az államfő

Másodszor is kegyelemben részesítette a lengyel elnök Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt bebörtönzött képviselőit - döntését maga Andrzej Duda jelentette be keddi sajtóértekezletén.

Az államfő bejelentését a bebörtönzöttek feleségei jelenlétében tette, és döntésének azonnali, haladéktalan végrehajtására szólította fel Adam Bodnar igazságügyi minisztert és főügyészt. Az államfő felszólításában az éhségsztrájkot folytató Mariusz Kaminski romló egészségi állapotára is utalt.

Andrzej Duda azt követően zárhatta le az általa január 11-én Kaminski és Wasik ügyében elindított kegyelmi eljárást, hogy Adam Bodnar kedden visszaküldte neki az élítéltek dossziéját. Az elnök felidézte: már 2015-ben kegyelemben részesítette a korrupció elleni hivatal egykori vezetőiként hivatali hatalommal való visszaélés címén elítélt Kaminskit és Wasikot.

Az államfő akkor a lengyel alkotmány egyik előírása alapján intézkedett. Mivel Duda érvényesnek tartja 2015-ös döntését - mely álláspontját a lengyel alkotmánybíróság háromszor is megerősítette - a másodszori kegyelmi eljárást más módon, a büntető törvénykönyv alapján kezdeményezte.

Ilyenkor a főügyész véleménynyilvánítása a kegyelmi aktus előfeltétele, bár a vélemény nem kötelező érvényű az államfő számára.

Adam Bodnar kedden az államfőnek továbbított véleményéhez és az ügy dossziéjához mellékelt beadványban azt javasolta, hogy Andrzej Duda ne éljen kegyelmi jogával. Duda sajtókonferenciáján bírálta, hogy a főügyész nem tett eleget kérésének, és már az elnöki kegyelmi eljárás január 11-i elindítása után nem élt a büntetésvégrehajtás megszakításának lehetőségével.

Mariusz Kaminski családja kedd délelőtt közölte: az éhségsztrájkoló képviselőt a börtönkórházban gyomorszondával kényszertáplálásban részesítik. Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot január 9-én a varsói államfői palotában tartóztatták le, miután a varsói kerületi bíróság az ügyükben felújított eljárásban december végén kétévi szabadságvesztésre ítélte őket. Előzőleg a legfelsőbb bíróság kétségbe vonta a 2015-ös államfői kegyelem érvényességét.

Kedd éjjel Kaminskit és Wasikot kiengedték a Mazóviai vajdaság területén működő két börtönből.

A TV Republika konzervatív magán hírtelevízió élő közvetítésében látható volt, hogy a fegyház előtt a feleségeik, szimpatizánsok tömege és a PiS több vezető politikusa várta a képviselőket. Kaminski a feleségére és Stanislaw Karczewski volt szenátusi elnökre támaszkodva ült be az autóba. Előtte rövid beszédében kijelentette: "kész vagyok a további küzdelemre". "Holownia úr, Tusk úr, rövidesen találkozunk" - üzent az ellenzéki politikus a szejm elnökének és a kormányfőnek.

Donald Tusk miniszterelnök az X-felületen azt írta: "az elnök - ezúttal szabályosan - a bűnözők iránti kegyelmi jogával élt". "Ennyi az egész" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×