eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Tesla

Olcsó kocsit ígér Elon Musk, nem először

A cég már a beszállítókat szondázza a sorozatgyártás 2025-ös elindításához. A Tesla lépéskényszerbe került, a kínai gyártók az utóbbi hónapokban már jobban teljesítenek az elektromosautók piacán.

A Tesla javában készül az évek óta ígérgetett olcsó elektromos modelljének sorozatgyártására, noha a Redwood kódnéven futó projekt alanyáról még se kép, se hang, és hivatalos bejelentés sem történt. A Reuters a vállalat közeli forrásokból viszont úgy értesült, hogy a Redwoodot 2025 júniusától már gyártani is szeretnék a Tesla texasi Austinban lévő Gigafactoryjában, ahol épp a Cybertruck elektromos pickupok összeszerelése folyik tavaly ősz óta − írja a vg.hu.

A Tesla szándéka azokból a még tavaly kiküldött levelekből tudódott ki, amelyeket beszállítóinak címzett annak feltérképezésére, hogy mennyire felkészültek egy heti tízezer darabos sorozatgyártáshoz szükséges alkatrészmennyiség legyártásához. A kompakt crossover kategóriába sorolt Redwood alapárát 25 ezer dollárra lőtték be, összehasonlításképp a Tesla Model 3 szedán jelenleg 38 990 dollárba kerül az Egyesült Államokban – bár most például Németországban jóval olcsóbban lehet hozzájutni.

Elon Musk alapító-vezérigazgató először 2020-ban morfondírozott a fapados Tesláról a nagyközönség előtt. Az ígéretei között szerepelt az olcsó önvezető robotaxik fejlesztése is, vélhetően ez is rácsatlakozik majd a Redwood-projektre.

A futurisztikus külsejű robotaxinak az idén elvileg ki kellene jönnie úgy, hogy a teljes körű önvezetési képességekből nem mind állna a rendelkezésre.

A piac azonban időközben elszaladt Musk mellett, a kínai elektromosautó-gyártók már a fejére nőttek, s gyakorlatilag nincsen olyan szegmens, amelyben ne kínálnának a Tesla modelljeihez közel hasonló kvalitású gépkocsikat. Különösen a BYD előretörése lehet fájó Musk számára, ez a Szegeden autóipari óriásberuházást tervező kínai gyártó a globális értékesítési adatokban már lehagyta a Teslát a múlt év negyedik negyedévének statisztikái alapján.

Tavaly májusban, a Tesla éves részvényesi közgyűlésén Musk két új modellt ígért be, együttesen évi ötmilliós volumennel, de az időzítésről nem ejtett szót. A Reuters forrása szerint valószínűbb, hogy a Redwood gyártása csak 2026-ban indul meg Austinban, majd a Berlin melletti Grünheidében lévő Gigafactoryban, ahonnan az európai piacot látnák el ezzel. Tárgyalások folynak egy indiai Tesla-gyártóbázis megépítéséről is, de erre a beruházásra Délkelet-Ázsia szinte valamennyi gazdaságilag erős országa ácsingózik.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×