eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A problémák se számítanak az autópiac királyánál - lista

A japán vállalat a sorozatos botrányok ellenére is uralja az autóeladásokat, folyamatosan a csúcson tudnak maradni. Az eladások egyharmadát a hibridek teszik ki.

Sorozatban negyedik éve számít a globális autógyártás legnagyobb szereplőjének a Toyota csoport, amely az idén is megelőzi trónjától megfosztott elődjét, a Volkswagen csoportot - írja a Világgazdaság a japán autógyár által közölt novemberi statisztikák alapján. Az adatok arról tanúskodnak, hogy a vállalat behozhatatlan előnnyel indult neki az év utolsó hónapjának.

Ráadásul az eredmény attól sem fog megváltozni, hogy a Toyota csoport leányvállalatánál, a Daihatsunál egy hónapra leállították a termelést az ütközésbiztonsági tesztek meghamisításával előidézett botrány miatt. A cégnél 1989 óta trükköztek a tesztekkel, összesen 64 modelljét érinti a manipuláció, amelynek anyagi konzekvenciáit a fogyasztók és a beszállítók felé is vállalja az anyacég - írja a gazdasági lap.

Amellett, hogy megőrizte piacvezető szerepét a gyártó, értékesítési csúcsot is felállított:

novemberben összesen 986 262 darab Toyota, Hino, Daihatsu és Lexus talált gazdára globálisan.

Ez 12 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti november teljesítményét. A lap szerint ha ez így megy tovább, akkor a Toyota a teljes, jövő márciussal záruló üzleti évére is felteheti a koronát az újabb rekordok felállításával.

Meghajtás terén egyelőre még a belső égésű motorok viszik a prímet, habár a Toyota csoport klasszikus hibridjei novemberben hatalmas, 51,6 százalékos plusz értékesítéssel zártak.

Gyakorlatilag minden harmadik eladott Toyota hibrid volt, melyek Kínában különösen népszerűek.

A globálisan eladott darabszám szerint a következőképpen alakul a 2023-as rangsor:

  1. Toyota csoport
  2. Volkswagen csoport
  3. Hyundai csoport
  4. Stellantis
  5. Renault-Nissan-Mitsubishi
  6. General Motors
  7. Honda
  8. Ford Motor
  9. BYD
  10. Suzuki csoport
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×