eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Video wall with small screens digital concept
Nyitókép: Vertigo3d/Getty Images

Új, uniós szabályok jöhetnek a médiaszektorra

Az Európai Unió intézményei politikai megállapodást kötöttek az európai médiaszabadságról szóló törvényről (EMFA), aminek célja a médiapluralizmus megerősítése a tömbön belül. Bár a megállapodást jelentős előrelépésként ünneplik a civilek is, rengeteg benne a vitatott kompromisszum.

A viták középpontjában az újságírók lehallgatásokkal, megfigyeléssel szembeni védelme áll, beleértve a kémprogramok használatát is. Az új uniós megállapodás intézkedéseket tartalmaz az újságírók indokolatlan megfigyelésének megakadályozására, valamint az újságírók forrásainak védelmére, a súlyos bűncselekmények esetében korlátozott kivételekkel. A tárgyalások során vitákat váltott ki az eredetileg javasolt, majd később törölt nemzetbiztonsági kivétel – idézi az Euractiv.com-ot a Portfolio.

Az EMFA kötelezettségeket ír elő az uniós országok számára, hogy biztosítsák az olvasók jogát a változatos, szerkesztésileg független médiatartalmakhoz való hozzáférésre. A közszolgálati média függetlensége, a médiatulajdonosi adatbázisok, a reklámozásra szánt közpénzek átlátható elosztása és a médiapiaci koncentrációra vonatkozó szabályozás is a megállapodás részei. Emellett az Európai Médiaszolgáltatási Testület létrehozása az audiovizuális médiaszolgáltatások európai szabályozói csoportjának felváltására irányul, ami aggodalomra ad okot az Európai Bizottságtól való függetlenséggel kapcsolatban.

Az áttörés ellenére egyes rendelkezések vitatható jellege – többek között a nemzetbiztonsági okokból történő lehallgatások engedélyezése – kihívást jelenthet majd a végrehajtási szakaszban.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×