eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Jogi csatát indított az unió az X ellen

Az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított az X (korábban Twitter) közösségi platform ellen a tartalommoderálásra és -átláthatóságra vonatkozó európai szabályok állítólagos megsértése miatt - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az eljárás azt kívánja értékelni, hogy az X közösségi oldal megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) egyebek mellett a kockázatkezeléssel, a tartalommoderálással és a hirdetések átláthatóságával kapcsolatos területeken az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatos tartalmai vonatkozásában.

Az eljárás során elemzik az X hivatalos információkérésre adott válaszait, többek között a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásaival összefüggésben közzétett jogellenes tartalmak moderálására vonatkozóan – írták.

Az uniós bizottsági közlemény Thierry Breton belső piacért felelős biztost idézte, aki azt mondta, az X elleni hivatalos eljárás megindítása egyértelművé teszi, hogy a jogszabály bevezetésével

„véget ért az az idő”, amikor a nagy online platformok úgy viselkedtek, mintha „túl nagyok lennének ahhoz, hogy aggódjanak a szabályok miatt”.

Az EU világos szabályokkal, erős felügyelettel, gyors végrehajtással és elrettentő erejű szankciókkal rendelkezik a jogszabályok betartására. Az EU jogszabályainak teljes eszköztárát ki fogja használni a polgárok és a demokrácia védelmében – húzta alá.

„Megkezdjük annak mélyreható vizsgálatát, hogy az X teljesíti-e az európai digitális szolgáltatások szerinti kötelezettségeit az illegális tartalom és a félretájékoztatás EU-n belüli terjesztése elleni küzdelem és a platformok átláthatósága terén” – tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Bizottság közölte: eljárása a vonatkozó uniós jogszabálynak a jogellenes tartalom EU-n belüli terjesztése elleni fellépéssel kapcsolatos kötelezettségnek való megfelelést vizsgálja. Összpontosít továbbá a platformon történő információmanipuláció elleni küzdelem érdekében hozott intézkedések hatékonyságára, valamint az X által a platform átláthatóságának növelése érdekében tett intézkedésekre.

A hétfőn indított eljárás az első „hivatalos eljárás” az idén bevezetett DSA alapján – tette hozzá közleményében az uniós bizottság.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×