eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert a kínai államfővel, Hszi Csin-pinggel tartott találkozóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. november 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Thomas Peter

Elhunyt az amerikai diplomácia legendája, 100 évet élt

Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.

Henry Kissinger 100 évvel ezelőtt, 1923. május 27-én Németországban született, majd zsidó származása miatt 1938-ban családjával együtt az Egyesült Államokba menekült a náci Németországból. Külügyi tanulmányai után Richard Nixon amerikai elnök 1969-ben nemzetbiztonsági tanácsadóvá nevezte ki, amely pozíció óriási befolyást biztosított számára az amerikai külpolitikában.

Az Index kiemeli, hogy Henry Kissinger a Nixon-kormány idején – majd később Gerald Ford elnöksége alatt – külügyminiszterként vezette a Kínával kapcsolatos diplomáciai erőfeszítéseket, segítette a tárgyalásokat az 1973-as Jom Kippur-háború befejezéséről Izrael és szomszédai között, és jelentős szerepe volt a vietnami háborút lezáró párizsi békeszerződésben. Az évek során azonban Henry Kissinger látta azt is, hogy az amerikai történelem sötét oldalai - például az 1973-as chilei puccs támogatása, Kelet-Timor 1975-ös lerohanása és természetesen a vietnami háború beárnyékolják a róla kialakult képet.

Annak ellenére hogy Kissinger 1977-ben távozott a kormányzati szolgálatból, továbbra is aktív maradt, gyakran nyilatkozott a közügyekről, az amerikai elnökök gyakran kérték ki a tanácsait. Idén nyáron ráadásul miközben a jelenlegi külügyminiszter, Anthony Blinken igyekezett rendezni a nézeteltéréseket Kínával, az idén a 100 éves veterán diplomata, Henry Kissinger jelent meg egy váratlan magánlátogatáson. A már nehezen mozgó, nagyothalló, egyik szemére vak egykori diplomata nem igazán hagyja el otthonát, a pekingi találkozó után azt mondta, sem az Egyesült Államok, sem Kína nem engedheti meg magának, hogy ellenségként tekintsen a másikra. Hszi Csin-ping kínai elnök hangsúlyozta: A kínai nép soha nem felejti el régi barátait, és a kínai–amerikai kapcsolatok mindig Henry Kissinger nevéhez fognak kapcsolódni. Kissinger megköszönte a kínai elnöknek, hogy a találkozót ugyanabban az állami vendégházban tartották, ahol több mint 50 évvel ezelőtt először találkozott Mao Ce tunggal, akivel megindították a két ország közötti diplomáciai enyhülés korszakát - hangzott el az InfoRádióban.

A "reálpolitika", a hatalom által védett nemzeti érdekek hideg számítása tette őt világszerte sokat bírált személyiséggé.

Henry Kissinger elhunytával Amerika elvesztette az egyik legtekintélyesebb és leghallgatottabb hangját a külpolitikában - fogalmazott George W. Bush volt amerikai elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Így szerezhetnek biztosítást az ukránok a háború közepette

Így szerezhetnek biztosítást az ukránok a háború közepette

A háború-sújtotta Ukrajnában felpörgött a biztosítási szolgáltatási piac – mindez kissé szembemegy a logikával. Míg náluk elméletben azért is fizetnek, ha az ember házába becsapódik egy Sahed öngyilkos drón, más országokban – például Nagy-Britanniában – van, amikor szinte lehetetlen biztosítást kötni az áradások fenyegette ingatlanokra vagy az előszeretettel lopott Land Roverekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×