eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők emlékművét látogatják meg emberek a holdújév ünnepe alkalmából Phenjanban 2023. január 22-én. A kínai holdnaptár szerint január 22-én köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt 12 esztendő közül a nyúl éve lesz. A kínai újév, a holdújév a világ népességének több mint egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Kínában, Dél-Koreában és Kelet-Ázsia több más országában is megünneplik.
Nyitókép: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

A kémműhold után fegyvereket telepít a határra Észak-Korea

Észak-Korea elkezdte újra felépíteni a 2018-ban lebontott őrhelyeket a demilitarizált övezet (DMZ) határán, nehézgéppuskákat telepít, és újra bevezette az éjszakai őrséget, valamint az első után újabb kémműholdak fellövése is napirenden van.

Phenjan múlt kedden pályára állította első katonai kémműholdját, ami miatt Szöul úgy tiltakozott, hogy részlegesen felfüggesztette a két ország katonai feszültségcsökkentésről szóló 2018-as megállapodását, és megfigyelőket vezényelt a DMZ-hez. Phenjan erre válaszul közölte, hogy őt sem köti már a megállapodás, és újra bevezet minden olyan katonai intézkedést az övezetben, amelyet 2018-ig fenntartott, de azóta részben megszüntetett.

A dél-koreai hadseregnek a DMZ területére kihelyezett hagyományos és hőkamerái felvételeket készítettek arról, hogy állig felfegyverzett északi katonák visszaépítik a 2018 előtt használt őrállásokat.

"Még csak néhány helyen dolgoznak, de várhatóan minden régi őrposztot újra felállítanak" - közölte egy magas rangú dél-koreai tiszt újságírókkal. "Miközben folyamatosan figyelemmel kísérjük Észak-Korea lépéseit, stabil katonai készültséget kell fenntartanunk, hogy népünk biztonságban érezhesse magát" - jelentette ki Jun Szok Jol dél-koreai elnök.

Észak-Korea állítása szerint csak az önvédelemhez való jogát gyakorolta, amikor a múlt héten rakétával Föld körüli pályára állított egy katonai kémműholdat. Ennek révén figyelheti az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek katonai tevékenységét, és esetenként válaszlépést is tehet - írta a KCNA észak-koreai hírügynökség, hozzátéve, hogy további műholdak pályára állítását tervezik.

Phenjan azt állítja, hogy a műhold már készített fotókat a Guam szigetén lévő amerikai légitámaszpontról, valamint több városról világszerte, köztük Rómáról.

Dél-Korea védelmi szakértői szerint azonban egyelőre nem jelenthető ki biztosan, hogy a kémműhold megfelelően működik.

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun hétfő reggel felkereste a phenjani űrügynökség központját, ahol megtekintette a kémműhold első felvételeit.

Washington pedig, szintén hétfőre, összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát egy rendkívüli ülésre, hogy megtárgyalják az észak-koreai kémműhold kérdését.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×