eur:
390.59
usd:
364.08
bux:
68175.49
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Landolás után készült kép a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott izraeli gyerekeket szállító helikopterről a Tel-Aviv közelében lévő Petah Tikvában lévő Schneider Gyermekkórház helikopter-leszállópályáján 2023. november 24-én. A Hamász ezen a napon átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját. Egyúttal megkezdődött a szabadon engedése izraeli börtönökből 39 olyan palesztin rabnak, akiket a túszokért cserébe helyeznek szabadlábra.
Nyitókép: Abir Szultan

Mégis szabadult a túszok második csoportja

Nyolc izraeli gyereket, öt nőt és hét külföldit engedett el a Hamász, 33 bebörtönzött palesztin fiatalért és hat nőért cserébe.

A túszokat átadták a Vöröskeresztnek, és a rafahi határátkelőn keresztül Izraelbe érkeztek.

Az ügyben közvetítő Katar külügyminisztériuma azt közölte, hogy nyolc izraeli gyereket, öt nőt és hét külföldit enged el a Hamász, 33 bebörtönzött palesztin fiatalért és hat nőért cserébe. Őket szombat éjjel engedték szabadon – jelentette a helyi média.

A Hamász közlése szerint hat nő és 33 fiatal, 19 év alatti férfi volt köztük, ugyanis csak nők és gyermekek szabadon engedéséről született katari, amerikai és egyiptomi közvetítéssel humanitárius egyezmény Izrael és a Hamász között.

A nem köztörvényes, hanem biztonsági vétségekért, például izraeliek megkéseléséért elfogott és elítélt, vagy még az ítélet előtt álló palesztin foglyok hazatértek a Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában élő családjaikhoz.

Az izraeli hatóságok időközben nyilvánosságra hozták az érintetettek nevét.

Akárcsak az első csoport esetében, a most szabadultak is orvosi vizsgálaton esnek át, azután találkozhatnak családjukkal.

Szabadonengedésük lassabban történt a tervezettnél, mert délután a Hamász katonai szárnya bejelentette, hogy késlelteti az tervezett átadását, mert szerintük Izrael nem teljesítette az előző nap életbe lépett megállapodást. A megállapodás katari közvetítéssel született meg a vitatott kérdésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese már előre vetítette egy Portfolio-interjúban, hogy rekord mértékű nyereséget érhetett el 2023-ban az MVM, most a hivatalosan közzétett éves jelentésből ez hivatalossá vált. Az európai és régiós energiapiacok fokozatosan stabilizálódtak a 2022-es sokkok után, így a második félévben is alapvetően egy nyugodtabb piaci környezetben tudott működni a társaság - és bár a csökkenő gázárak miatt visszaesett a társaság bevétele éves alapon, de a költségek sokkal nagyobb mértékben szorultak vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×