eur:
395.04
usd:
365.51
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nikol Pasinján, örmény kormányfő. Forrás: X / NEXTA
Nyitókép: Forrás: X / NEXTA

Közel a megállapodás az örmények és az azeriek között

Örményország és Azerbajdzsán meg tudott egyezni békeszerződésük alapelveiben - jelentette be örmény miniszterelnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlése őszi ülésszakának nyitóünnepségén szombaton Jerevánban.

Az örmény miniszterelnök azt mondta, a béke alapelveiről sikerült megállapodni Azerbajdzsánnal, amit az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a közvetítésével sikerült elérni az Ilham Aliyev azeri elnökkel folytatott egyeztetések során Brüsszelben.

Az örmény kormányfő szerint rossz hír azonban, hogy "továbbra is különböző diplomáciai nyelvet beszélünk, és nagyon gyakran nem értjük egymást". A hosszan tartó konfliktus, a sok ezer áldozat és rab, a gyűlölet légköre és az a gyanú, hogy még a konstruktív kijelentések mögött is rossz szándékot sejtenek, kisebb-nagyobb mértékben mindkét félre igaz - jegyezte meg Nikol Pasinján.

Az örmény miniszterelnök azt is felajánlotta Azerbajdzsánnak, hogy paritásos alapon cseréljék ki foglyaikat.

A jereváni fórumon az örmény kormányfő kijelentette még: Azerbajdzsán egyes lépései azt a benyomást keltik, hogy újabb katonai műveletekre készül Örményország ellen. Például "rendkívül gyanúsnak tűnik, hogy hivatalos szinten Azerbajdzsánban az Örmény Köztársaságot Nyugat-Azerbajdzsánnak kezdték hívni. Így tanítják az iskolákban és az egyetemeken is" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×