eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Puskin szobra Kijevben. Forrás: X / Nexta
Nyitókép: Forrás: X / Nexta

Vesszen Puskin? - Újabb csapást mértek az ukránok az orosz kultúrára

A korábban még testvérnek tartott oroszokat generációkra meggyűlölték az ukránok a háború miatt.

Az X-en megjelent videón azt örökítették meg, amikor Kijevben eltávolították Alexandr Puskin szobrát. A város egyik közparkjában lévő emlékművet az ukránok szerint azért kellett eltávolítani, mert "Puskin az orosz imperializmus szimbóluma, és a hatalmas orosz nyelv megszemélyesítője, valamint orosz világ és identitás jelképe". Továbbá azzal is megvádolták a költőt, hogy "ukrángyűlölő" volt, a műveiben pedig "az ukránok és lengyelek közötti gyűlöletet" hirdette.

Puskin szobra az Ivan Bahrjanij huszadik századi ukrán költőről, próza- és drámaíróról, publicistáról és politikusról elnevezett parkban állt, amelyet korábban Puskin Parknak neveztek. Dmitro Bilocerkovec, a kijevi városi tanács képviselője közölte, hogy a kormány tagjai egyetértettek Kijev városának az emlékmű lebontására tett kezdeményezésével.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök áprilisban aláírta az orosz birodalmi politika propagandáját tiltó törvényt. A jogszabály megtiltotta a szovjet és orosz jelképek gyártását, terjesztését és nyilvános használatát. A törvény előírásainak megfelelően az állami hatóságoknak és a helyi önkormányzatoknak el kell távolítaniuk a közterületekről az orosz birodalmi politika végrehajtásában részt vevő személyek emlékműveit, valamint át kell nevezniük azokat az utcákat, tereket, parkokat, földrajzi neveket, amelyek az orosz birodalmi politikát jelképezik.

Idén július óta több mint 60, Oroszország és a Szovjetunió történelmével és kultúrájával kapcsolatos emlékművet bontottak le Kijevben,

az egykori Puskin parkban található Puskin-emlékmű azonban mostanáig a helyén maradt. A szobrot többször festékkel locsolták le, talpazatára a lebontását szorgalmazó szövegeket írtak.

Egyébként a XIX. századi orosz költő vezeti azt a listát, amely a ledöntött szobrok mennyiségéről készült. Az idén áprilisig már 34 Puskin szobrot távolítottak el Ukrajna-szerte a közterekről. Kijevben sem ez az első Puskin szobor, amit elbontottak. Bő egy évvel ezelőtt az "orosz világ" szimbólumának tartott költő mellszobrát verték szét az ukránok a kijevi Nemzeti Közlekedési Egyetem előtt. A szobordöntők ezzel Denisz Antipov ukrán hadnagynak, aktivistának és akadémikusnak kívántak emléket állítani, aki az oroszok elleni harcokban esett el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×