eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gőz szivárog egy meghasadt út repedéséből az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik városban 2023. november 13-án. A városl lakóinak evakuálására azt követően került sor, hogy rendkívüli intenzitású földrengések rázták meg a régiót. A rengések vulkáni aktivitást jeleznek, a föld mélyén fortyogó láva a szakértők szerint megindult a felszín felé, és akár napokon belül kitörhet a vulkán. A szigetországban rendkívüli állapotot hirdettek, mintegy négyezer embernek kellett elhagynia otthonát.
Nyitókép: MTI/AP/Brynjar Gunnarsson

Most már tényleg nagy a baj Izlandon a vulkán miatt

A vulkánkitörés veszélye miatt megemelték a légi közlekedési riasztás szintjét Izlandon.

A polgári védelmi hatóságok már korábban szükségállapotot hirdettek a térségben, a délnyugat-izlandi Grindavík halászváros lakóinak el is kellett hagyniuk otthonukat a vulkánkitörés növekvő veszélye miatt. A közelmúltban tapasztalt szeizmikus tevékenység ugyanis délre, a város felé mozdult el, és a szakértői megfigyelések szerint a település alatt most egy magmafolyosó, vagyis félig olvadt kőzet húzódik - közölte az izlandi meteorológiai szolgálat.

A 3400 lakosú város a Reykjanes-félszigeten fekszik, mintegy 50 kilométerre délnyugatra a fővárostól, Reykjaviktól.

"Ebben a szakaszban nem lehet pontosan meghatározni, hogy a magma elérheti-e a felszínt, és ha igen, hol" - közölte a meteorológiai szolgálat.

A légi közlekedési riasztás szintjének megemelése szintén vulkánkitörés fokozott kockázatát jelzi. A kitörések komoly veszélyt jelentenek a légi közlekedésre, mert a vulkánok jelentős mennyiségű hamut lövellhetnek a magas légkörbe, ami a sugárhajtóművek meghibásodását, a repülésirányító rendszerek károsodását és a látási viszonyok romlását okozhatja.

2010-ben egy izlandi vulkánkitörés már széles körű fennakadásokat okozott az Európa és Észak-Amerika közötti légi közlekedésben. Mintegy százezer járatot törölni kellett, és a fennakadások a légitársaságoknak becslések szerint 3 milliárd dollárjukba kerültek.

Grindavík lakóinak kimenekítésére azután volt szükség, hogy a régiót több mint két héten keresztül naponta több száz kisebb földrengés rázta meg, miközben a tudósok a magma felhalmozódását figyelik meg a föld alatt mintegy 5 kilométeres mélységben.

Grindavik, 2023. november 13.
A helyszínt lezáró rendőrségi szalag egy megrepedt útszakaszon az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik városban 2023. november 13-án. A városl lakóinak evakuálására azt követően került sor, hogy rendkívüli intenzitású földrengések rázták meg a régiót. A rengések vulkáni aktivitást jeleznek, a föld mélyén fortyogó láva a szakértők szerint megindult a felszín felé, és akár napokon belül kitörhet a vulkán. A szigetországban rendkívüli állapotot hirdettek, mintegy négyezer embernek kellett elhagynia otthonát.
MTI/AP/Brynjar Gunnarsson
Grindavik, 2023. november 13. A helyszínt lezáró rendőrségi szalag egy megrepedt útszakaszon az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik városban 2023. november 13-án. A városl lakóinak evakuálására azt követően került sor, hogy rendkívüli intenzitású földrengések rázták meg a régiót. A rengések vulkáni aktivitást jeleznek, a föld mélyén fortyogó láva a szakértők szerint megindult a felszín felé, és akár napokon belül kitörhet a vulkán. A szigetországban rendkívüli állapotot hirdettek, mintegy négyezer embernek kellett elhagynia otthonát. MTI/AP/Brynjar Gunnarsson

Az esetleges kitöréssel kapcsolatos aggodalmak felfokozódtak a múlt hét végén, amikor egy 4,8-as erősségű földrengés rázta meg a területet, amely miatt a nemzetközileg ismert Kék Lagúna geotermikus üdülőhelyet ideiglenesen be kellett zárni.

A szeizmikus aktivitás a Grindavíktól északra fekvő területen kezdődött, ahol kétezer éves kráterek hálózata található - mondta Pall Einarrson geológus professzor az izlandi RUV műsorszolgáltatónak. A magmafolyosó körülbelül tíz kilométer hosszú és tovább terjed - mondta.

"A legnagyobb földrengések ott keletkeztek, e régi krátersorozat alatt, de azóta (a magmafolyosó) egyre hosszabbodik, átment a grindavíki városrész alá, és még tovább, a tenger felé tart" - tette hozzá a szakértő.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×