eur:
396.5
usd:
369.03
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Maia Sandu moldovai elnök sajtóértekezlete a chisinaui elnöki palotában 2023. február 13-án. Sandu szerint Oroszország diverzánsokkal meg akarja buktatni Moldova kormányát, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel sikerüljön meggátolni tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

A moldovai elnök szerint államcsínyt tervezett a Wagner-csoport

Maia Sandu moldovai elnök pénteken kijelentette, hogy a Wagner orosz magánhadsereg államcsínyre készült az országában.

A terv szerint szavazókat fizettek volna le és erőszakos fordulatot adtak volna a kormányellenes tüntetéseknek - közölte az államfő.

"A helyzet valóban drámai, és meg kell védeni magunkat" - mondta Maia Sandu a Financial Times című brit lapnak adott interjúban, de arra nem tért ki, hogy mikor történt volna a puccs.

Az elnök szerint pénzt csempésztek be Oroszországból a Románia és Ukrajna között fekvő egykori szovjet köztársaságba, részben futárok, részben dubaji bankszámlákon keresztül.

Az év elején figyelmeztetések hangzottak el egy küszöbönálló puccsról. Márciusban a chisinaui kormány bejelentette, hogy őrizetbe vették a Wagner egyik zsoldosát.

A Wagner sokáig az orosz reguláris hadsereg oldalán harcolt az ukrajnai háborúban. A csoport néhai vezetője azonban élesen bírálta az orosz katonai vezetést és júniusban lázadó menetet indított Moszkva ellen, melyet még aznap leállítottak. Két hónap múlva Jevgenyij Prigozsin gépe tisztázatlan körülmények között lezuhant.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
×
×
×
×