eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
The human hand drops the ballot into the box. Getty Images
Nyitókép: Boris Zhitkov/Getty Images

Szlovákia választások: a kampánycsend ellenére is terjednek a hamis videók

A szlovák rendőrség arra figyelmeztetett, hogy még a választások napján is várható a hamis információk terjesztése,

A csütörtökön kezdődött kampánycsend megállította ugyan a politikusokat, de nem blokkolta a dezinformációk terjesztését. A rendőrség szerint még a voksolás idején is lehet számítani, arra, hogy a hamis információk keringenek az interneten. Sőt a terjesztéshez mesterséges intelligenciát is felhasználnak - írja a szlovákiai parameter.sk.

„A rendőrség arra számít, hogy szombaton még több manipulált, hamis információt tartalmazó videó- és hanganyaggal találjuk majd szembe magunkat” – közölték.

Az egyik közösségi médiában olyan videófelvétel is terjedt például, amelyeken Zuzana Čaputová köztársasági elnök az egyik nacionalista párt támogatására biztatta a választókat. Az üzenet természetesen hamis volt, a videót mesterséges intelligencia segítségével hozták létre.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 16:50
×
×
×
×