eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pedestrians pass a Knightscope Inc. K5 security robot on Wall Street near the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., on Tuesday, Jan. 17, 2017. U.S. stocks fell as markets reopened after Mondays holiday as financial and health-care shares declined and the U.S. dollar headed for the biggest single-day loss since July. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

Robotzsaruval áll elő a New York-i rendőrség

A Times Square metróállomásán figyeli majd az utazóközönséget a fegyvertelen, 190 kilós robot.

Vegyes reakciókat kiváltott projektet jelentett be New York City polgármestere és a város rendőrsége, kísérleti jelleggel a következő két hónapban egy Knightscope K5 típusú robot fog autonóm módon járőrözni Times Square metróállomásán – írja a The New York Times, amit az Origo szemlézett.

A közel átlagember magasságú, 190 kilót nyomó eszközt robotzsarunak titulálni kissé túlzás, ténylegesen egy mozgó térfigyelőkameráról van szó. A beprogramozott úton való járőrözésen és kamerázáson túl csupán arra jó, hogy a rajta található gombot megnyomva a járókelők kapcsolatba léphetnek egy diszpécserrel, ha kérdésük lenne vagy bejelentést tennének.

Eric Adams polgármester szerint a robotot óránként 9 dollárért bérlik a gyártótól, ami kevesebb a minimálbérnél, és még szüneteket sem tart munka közben. A műszakjai éjféltől reggel hatig tartanak majd. A felvételeit állítólag csak akkor nézi meg az NYPD, ha valamilyen okból ténylegesen szüksége van rájuk, arcfelismerésre pedig nem képes a robot.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×