eur:
380.37
usd:
351.5
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Unsplash.com

Már milliós fizetéssel vadásszák a magyar buszsofőröket Skóciába

Még a költségeket hozzászámolva is jól életszínvonalat lehet fenntartani ebből a bérből.

Nem csak Magyarországon van óriási hiány buszsofőrökből, Európa többi országában, például Skóciában is. A Pénzcentrum egy a szigetországban élő sofőr beszámolója alapján azt írja, évi 36,5 ezer fontot keres egy buszsofőr, ami mostani árfolyamon 16,2 millió forint. Sok esetben még a buszra érvényes jogosítvány sem feltétel, azt segítenek megszerezni.

36 500 fontból már jól lehet élni, jó életszínvonalat lehet fenntartani Skóciában is, ahol a minimálbér 21 ezer font. Nettóban havi kétezer fontot kereshet egy sofőr, és erre jönnek még a pótlékok a túlóráért és a hétvégi munkavégzésért. A magyar sofőr szerint lakásra és a rezsire 1100 fontot kell költeni átlagosan, egy új autó lízingelésére kb. 300 fontot, élelmiszerre nagyjából 200 font kell havonta. Számításai szerint kényelmes élet mellett egy átlagbér negyedét, 400-500 fontot félre lehet tenni havonta, ami nagyjából 200 ezer forint.

Itthon szeptember 5-től indította új autóbusz-vezetői tanfolyamait a BKV, amelyekre már B kategóriás jogosítvánnyal is lehetett jelentkezni, vagyis a tehergépkocsi-jogosítvány megszerzése nélkül is részt lehet venni a képzésen. A jelentkezők már a tanfolyam ideje alatt munkatársakká válnak és a munkabér mellett a tanfolyam moduljaihoz kapcsolódóan összesen bruttó 600 ezer forint sikerdíjat is kapnak. A BKV-nál jelenleg csaknem 2000 autóbuszvezető és mintegy 300 trolibuszvezető dolgozik, átlagos bruttó keresetük 730 ezer forint.

Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Kisebb emelkedés is elég volt ahhoz, hogy új történelmi csúcsra érjen a magyar tőzsde - utoljára idén szeptemberben volt csúcsdöntés a BUX-nál. A nap folyamán egyre feljebb került a magyar tőzsde, amit többek között a Magyar Telekommal kapcsolatos kedvező fejleményeknek is lehet köszönni. Eközben az európai piacokon inkább az oldalazás a jellemző, ám a 2024-es amerikai kamatcsökkentéseket árazva új történelmi csúcson van az arany árfolyama, miközben a kriptovaluták is raliznak ma. Az amerikai tőzsdéken rossz hangulatban zajlik a kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×