eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Nyitókép: Bundesregierung/Kugler

Lázadás a Bundestagban: küszöbön a döntés Taurusok szállításáról

Aligha hagyhatja figyelmen kívül a német kancellár azt a levelet, amelyet tekintélyes kormánypárti képviselők küldtek személyesen neki. Olaf Scholz párta, a szociáldemokrata párt, valamint a két koalíciós partner, a Zöldek Pártja és a Szabad Demokrata Párt (FDP) egy-egy vezető politikusa közösen szólította fel a kancellárt a Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő mielőbbi szállítására. Az aláírók szerint Németországnak segítenie kell az orosz agresszor elleni ukrán offenzívát a legkorszerűbb rakétákkal is.

Ukrajna hetek óta kéri a német kormányt, hogy az 500 kilométer hatótávolságú Taurusok szállításával is segítse az orosz haderő ellen indított, de meglehetősen lassan haladó offenzíváját. Az óvatosságáról híres német kancellár azonban a kérés teljesítését mindeddig elutasította, azt hangoztatva, hogy annak alapos mérlegelésére van szükség. Szakértők szerint

Scholz valójában amiatt aggódik, hogy az ukrán fél a Taurusokat orosz területek ellen is bevetheti.

Napokkal ezelőtt a kancellár álláspontját támogatta külügyminisztere, a zöld párti Annalena Baerbock is. Kijevben tett, előre be nem jelentett látogatása során hangoztatta, hogy a Taurusokra vonatkozó döntés előtt minden felmerülő kérdést előbb alaposan tisztázni kell. Ez indította a házigazda Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert arra, hogy vendége előtt fejezze ki értetlenségét a német habozás miatt.

Ezt követően látott napvilágot az a ZDF és az ARD közszolgálati televíziók által ismertetett levél, amelyben neves képviselők hangsúlyozták, hogy Ukrajnának az offenzíva sikere érdekében további támogatásra, mindenekelőtt Taurusokra van szüksége. Úgy vélekedtek, hogy a cirkálórakétákat a Bundeswehr meglévő készletéből kell átadni.

Az aláírók egyaránt pártjuk katonai szakértőjének számítanak, így a szociáldemokrata Andreas Schwarz, a zöld párti Anton Hofreiter, valamint a szabad demokrata Marie-Agnes Strack-Zimmermann is.

A Taurusok szállítása megítélésük szerint elengedhetetlen az ukrán offenzíva sikere, illetve az orosz haderő célzott gyengítése érdekében. Utaltak arra is, hogy mindhárman személyes tárgyalásokat folytattak az ukrán fél képviselőivel. Tárgyalópartnereik biztosították őket arról, hogy Ukrajna csakis saját területén veti be a cirkálórakétákat.

"Semmi okunk arra, hogy kételkedjünk az ukrán ígéretben" – fogalmaztak az aláírók. A levél egyedüli címzettje Olaf Scholz kancellár volt.

Gyakorlatilag a gyors és a pozitív döntést vetítette előre a ZDF-nek nyilatkozva a Zöldek Pártjának társelnöke.

A német kormány "nagyon gyorsan" bejelenti döntését a Taurusok szállítására vonatkozóan

– fogalmazott szó szerint Oman Nouripour. A zöld párti vezető helyénvalónak tartotta, hogy az elmúlt egy évben a koalíción belül különböző elképzelések voltak "a döntések sebességéről". Sikerült ugyanakkor jelentősen előrelépnünk – tette hozzá, megismételve, hogy a Taurusokkal kapcsolatban nagyon hamar döntés várható.

"Véleményem szerint segítenünk kell Ukrajnát Taurusokkal is" – jelentette ki a pártelnök, aki szerint "nagyon gyorsan" várható ennek tényleges bejelentése.

Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×