eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gerhard Schröder, korábbi német kancellár és az Északi Áramlat II. földgázvezetéket tervező, építő és üzemeltető konzorcium igazgatóságának elnöke a Bundestag gazdasági és energiaügyi bizottságának az Északi Áramlat II. földgázvezetékről tartott nyilvános meghallgatása előtt Berlinben 2020. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Váratlan fordulat: Gerhard Schrödernek megbocsátott pártja, sőt ki is tünteti

Az oroszbarátsággal vádolt volt kancellárt egy éve még ki akarták zárni a Német Szociáldemokrata Párt tagjainak sorából, most viszont kitünteti a pártja.

Elásta a csatabárdot az egykori kancellár és pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD). A hetvenkilenc éves Gerhard Schröder 1998 és 2005 között volt a szövetségi köztársaság kancellárja, annak idején Helmut Kohlt váltotta, majd Angela Merkelnek volt kénytelen átadni a stafétabotot. Híres volt arról, hogy szoros kapcsolatokat ápolt Vlagyimir Putyinnal, akit közeli barátjának tartott. Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán azonban ez a kötődés megbosszulta magát.

Az egykori szociáldemokrata kancellár ugyanis német politikában emiatt számkivetetté vált. Olyannyira, hogy a különböző orosz cégekben vállalt vezetői, illetve tanácsadói tisztségei miatt saját pártja, az SPD is "kitagadta" őt. A nyomás hatására 2022 májusában ezektől a tisztségektől megvált, és egy interjúban odáig elment, hogy az orosz kormány "hibájának" minősítette a háborút. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy

nem szakít Vlagyimir Putyinnal.

Párttagságától végül nem fosztották meg, de saját hannoveri szervezetében, sőt az országos vezetésben is nemkívánatos személynek számított. Sőt hónapokkal az Ukrajna elleni putyini háború után a Bundestag képviselői nagy többséggel úgy határoztak, hogy megfosztják őt a korábbi kancellároknak járó parlamenti iroda használatától. Schröder ez ellen fellebbezett ugyan, de elutasították.

Az elmúlt hónapokban némi szélcsend volt személye körül, most azonban szinte "bombaként" robbant az a hír, hogy Gerhard Schrödert az SPD kitünteti. A kitüntetés a volt kancellárnak kezdettől fogva "otthont adó" hannoveri szervezet kezdeményezése.

A Stern és a Der Spiegel hetilapok, valamint több napilap beszámolója szerint az indok az, hogy Gerhard Schöder kereken hatvan évvel ezelőtt, 1963-ban lépett be a pártba. Általános vélekedés szerint egyfajta "gesztusnak" számít az is, hogy a jubileumi jelvény, valamint a díszoklevél átadását az "évfordulós napra", azaz október 27-re tervezik:

Gerhard Schöder pontosan huszonöt évvel korábban, 1998. október 27-én foglalta el a kancellári széket.

Az ünnepségre a hírek szerint ötven vendéget hívtak meg, köztük a volt kancellár barátait, valamint egykori kabinetjének néhány tagját. A díszoklevélen állítólag szerepel majd az SPD jelenlegi két társelnökének, Saskia Eskennek és Lars Kingbeilnek az aláírása is. A Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt a két pártvezető még Schröder kizárását sürgette. A szociáldemokrata párt ezzel kapcsolatban mindössze azt hangoztatta, hogy az elnöki aláírás "megszokott eljárásnak" számít az ilyen jellegű jubileumi okleveleken.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×