eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Drón lakóépületbe csapódása nyomán keletkezett törmeléktől tisztítanak meg egy utcát Kijevben 2023. július 13-án. Az iráni gyártmányú Sahíd drónokkal végrehajtott éjszakai légitámadás-sorozatnak egy halottja és négy sebesültje van az ukrán fővárosban.
Nyitókép: Szerhij Dolzsenko

Romániának dróntámadás miatt kellett riadóztatnia egyes lakosait

Újabb, dróndaraboknak tűnő tárgyak estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért éjszakai légitámadások alkalmával, a Tulcea megyei Nufarul és Victoria község közötti térségben - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

A több ezer négyzetméteres területen, egy dombon szétszóródott törmeléket egy katonai helikopter pilótái találták meg, akik a 112-es segélyhívóra érkezett lakossági bejelentések nyomán kutatták át a térséget.

Míg a múlt héten a román területen becsapódott drónok - amelyek a minisztérium szerint "olyanok, mint amilyeneket az orosz hadsereg használ" - a határ közvetlen közelében értek földet, szerdán a megyeszékhely Tulcea városától alig 8, az ukrán-román határtól pedig 14 kilométernyire találtak dróndarabokat.

A tárca azt is közölte, hogy az ukrán Reni és Izmajil kikötővárosok elleni újabb orosz dróntámadás idején

első ízben küldtek dróntámadások veszélyére figyelmeztető Ro-Alert üzeneteket nyolc határhoz közeli település lakosainak mobiltelefonjára.

"Tárgyak zuhanhatnak le a légtérből. Őrizzék meg hidegvérüket! Keressenek menedéket pincékben vagy polgári védelmi óvóhelyeken. Óvóhely hiányában maradjanak bent a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam: 90 perc" - idézte az éjfél után kiküldött Ro-Alert üzenet szövegét az Agerpres hírügynökség.

Az éjszaka kiküldött figyelmeztetés nem terjedt ki azokra a településekre, amelyek közelében az újabb drón becsapódott.

Az ukrán Izmajil kikötővel szemközt található Plauru faluban, amelynek a területén múlt héten találtak dróndarabokat, a román hadsereg kedden megkezdte két légvédelmi óvóhely építését a polgári lakosság számára.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán, még a védelmi minisztérium bejelentése előtt a múlt heti incidenseket kommentálva újságíróknak azt mondta: a helyzet a hatóságok ellenőrzése alatt áll, természetes, hogy óvintézkedéseket hoznak, de nincs ok pánikra.

"Nyugtassuk meg a lakosságot, mert különben mindannyian megőrülünk! Senki sem támadott meg, és nem támad minket. Lepattant néhány alkatrész egy drónról, amelyet az ukrán hadsereg lőtt le. Nem volt benne robbanóanyag, nem történt kár" - idézte az Agerpres a román kormányfőt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy egyes információk szerint az első, Plauruban lezuhant drón amerikai lett volna, Ciolacu hangsúlyozta, hogy egy orosz drón maradványáról van szó.

"Hivatalos információink vannak - mind a védelmi minisztériumtól, mind a NATO-tól -, hogy egy orosz drón maradványa volt, robbanóanyag nélkül" - mondta a román kormányfő a múlt heti esetről.

(A nyitókép illusztráció, egy kijevi drónbecsapódásnál készült 2023. júliusában.)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×