eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: X/GeoConfirmed

Mégis Romániában csapódott földbe az orosz drón

De nem úgy, ahogy először gondolták. Szerdán pedig dróntörmelék hullott Romániára.

Napok óta lázban tartja egy állítólagos orosz drón becsapódásának híre a román lakosságot és a nemzetközi közvéleményt. Hétfő reggel Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő egy videót mellékelve bejelentette, hogy az Izmajil dunai kikötővárost érő orosz dróntámadás során egy orosz Sahed drón Románia területén zuhant le. A román védelmi minisztérium még aznap "határozottan cáfolta" az állításokat.

"Oroszország támadó eszközei egyetlen pillanatig sem fenyegették Románia területét, illetve vizeit" - szögezte le a MAPN.

A Portfolio most arról ír, hogy az orosz-ukrán háborúról előkerülő felvételek geolokációs azonosításával foglalkozó OSINT-csapat, a GeoConfirmed szerkesztői három különböző szemszögből is megvizsgálták a felvételt, és megállapították: az orosz Sahed-136 drón drón valóban Románia területén belül zuhant le. Ugyanakkor azt is írták,

a drónt valószínűleg az ukrán légvédelem eltalálta, így téveszthette el a célpontját, és csapódott irányíthatatlanul a határ túloldalára.

Így pedig nem minősül támadásnak és szóba se jön a NATO 5. cikkelyének érvényesítése, lévén ez nem volt fegyveres támadás.

Szerdán kora reggel újabb orosz dróntámadás érte az délnyugat-ukrajnai Izmajilt. A román védelmi miniszter, Angel Tilvar a támadás után sietve bejelentette, az orosz drón részei román területre zuhantak – számolt be róla a Sky News.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×