eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Indiai Sajtótájékoztatási Hivatal (PIB) által közreadott képen Narendra Modi indiai miniszterelnök (j) fogadja Joe Biden amerikai elnököt a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozója előtt egy nappal Újdelhiben, 2023. szeptember 8-án. A G20-as országcsoport állam- és kormányfői csúcstalálkozóját szeptember 9-én és 10-én rendezik az indiai fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Indiai sajtótájékoztatási hivatal

Zárt ajtó mögött tárgyalt az amerikai elnök

Narendra Modi indiai miniszterelnök zárt ajtók mögötti megbeszélésre fogadta Joe Biden amerikai elnököt, aki a nap folyamán érkezett Újdelhibe, a szombaton kezdődő G20-csúcstalálkozóra.

A találkozóról közzétett közlemény szerint az Egyesült Államok és India továbbra is elkötelezett az együttműködés mellett egy sor kérdésben a demokratikus értékektől fogva, a félvezetők ellátási láncolatain, a távközlésen, a felsőoktatáson, a károsanyag-kibocsájtás csökkentésén és a hajózási útvonalak hozzáférhetőségén át a kvantumszámítástechnika ügyével bezárólag.

Megerősítették azt is, hogy támogatják India állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A megszokottól eltérően a találkozó az amerikai sajtó kizárásával zajlott.

Az amerikai elnök ünnepélyes - bollywoodi stílusú - fogadtatásban részesült az indiai főváros repülőterén.

Biden és Modi legutóbb júniusban találkoztak személyesen az indiai kormányfő Fehér Házban tett látogatásán.

A mostani tanácskozáson az amerikai elnök hivatala szerint Janet Yellen pénzügyminiszter és Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója is részt vett. Indiai részről Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter és Adzsit Doval nemzetbiztonsági tanácsadó volt jelen.

A hétvégi G20-csúcs után Biden Vietnamba is ellátogat, mielőtt visszatérne az Egyesült Államokba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×