eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Annalena Baerbock, a Szövetség 90/Zöldek társelnöke a pártszövetség hamvazószerdai rendezvényén Landshutban 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselői találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Annalena Baerbock: Ukrajna jogszerűen bombáz oroszországi területeket

A német külügyminiszter hangsúlyozta, Ukrajnának joga van az önvédelemre, Kijev az ENSZ Alapokmányával, a nemzetközi joggal teljes összhangban cselekszik, amiikor oroszországi területeket támad.

Ukrajna joga, hogy az orosz támadásokat a rendelkezésére álló eszközökkel, "a lehető legjobb módon" elhárítsa – fogalmazott a külügyminiszter a Funke médiacsoportnak és a Quest France című francia lapnak adott interjújában. Ehhez hozzátartozik az orosz területek bombázása is – tette hozzá.

Oroszország brutális háborút indított Ukrajna ellen, és nemcsak tankokkal, valamint katonákkal, hanem orosz területről indított könyörtelen támadásokkal is.

Az ostromlott ország joga az önvédelem, jogában áll, hogy a támadásokat a lehető leghatékonyabb módon hárítsa el.

Annalena Barbeock szerint elhárítás mindenekelőtt a légvédelemmel történik. Ez azonban egyes városokban, mint például Harkiv, csak csekély módon vagy egyáltalán nem védheti a embereket, mert túl közel vannak Oroszországhoz – vélekedett a miniszter. A villámgyors reagálás rendkívül nehéz feladat a legjobb légvédelem számára is - tette hozzá.

Baerbocknak feltették a kérdést, egyetért-e azzal, hogy Ukrajna ellentámadásokat intéz az orosz határon belüli területek ellen.

"Nem Ukrajna támadta meg Oroszországot, hanem tankokkal, katonákkal és rakétákkal Oroszország indított támadást Ukrajna ellen. Ha Ukrajna megvédi magát, megvédi népét, azt a nemzetközi joggal összhangban teszi" - válaszolta a miniszter.

"Konkrétan összhangban az önvédelemhez való, az ENSZ Alapokmányában rögzített joggal"

– hangsúlyozta Annalena Baerbock. A német külügyminiszter szerint ezen alapul az Ukrajnának nyújtott támogatás is.

Az interjúban megerősített hogy a maga részéről támogatja Kijev kérését Taurus típusú cirkálórakéták szállítására. Utalt arra, hogy Oroszország hatalmas aknamezőket helyezett el az általa megszállt területek és Ukrajna többi része közé. A kelet-ukrajnai nép felszabadítása, továbbá az orosz utánpótlási útvonalak elérése érdekében meg kell semmisíteni ezeket az aknamezőket – érvelt a miniszter. Ebből kiindulva pedig "több mint érthetőnek" nevezte az ukrán igényt egy nagyobb hatótávolságú katonai eszközre.

A miniszter nem adott konkrét választ arra a kérdésre, vajon a cirkálórakéták programozásával ki lehetne-e zárni oroszországi területek elérését. "Más partnerek is feltettek maguknak hasonló kérdéseket, és megoldást találtak" – hangsúlyozta. Németország nem engedi, hogy Vlagyimir Putyin fenyegetései eltántorítsák Ukrajna támogatásától. "Nem hagyjuk, hogy Putyin megfélemlítsen bennünket" – jelentette ki Baerbock.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×