eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa (b) és Uhnágín Hürelszüh mongol elnök megtekinti a díszőrséget az ulánbátori Állam-palota előtt rendezett fogadóünnepségen 2023. szeptember 2-án. Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki látogatást tesz Mongóliában. Az ország hárommilliós lakosságának a túlnyomó többsége a buddhizmust és sámánizmust követi.
Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni Média

Sámánokkal, szerzetesekkel is egyeztetett Ferenc pápa

A világbéke előmozdítása érdekében.

Sámánokkal, buddhista szerzetesekkel, orosz ortodox papokkal, valamint bahái, hindu, sintoista, muszlim, zsidó és evangéliumi keresztény vezetőkkel folytatott felekezetközi párbeszédet Ferenc pápa vasárnap Mongóliában, hogy hangsúlyozza a különböző vallások szerepét a világbéke előmozdításában, és kiemelje a közép-ázsiai ország hagyományos vallási toleranciáját.

A katolikus egyházfő élénk figyelemmel kísérte a különféle vallások képviselőinek szavait, akik közül többen hangsúlyozták, hogy az ulánbátori találkozónak helyt adó hagyományos mongol jurta az égiekkel alkotott harmónia jelképe: a családi tűzhely és egység helyszíne, amely nyitva van az ég felé és minden arra járó idegen előtt is.

"Az, hogy ma mind egy helyen találkozunk, már önmagában üzenetértékű: azt mutatja, hogy

a vallási hagyományok, minden jellegzetes különbözőségük és sokszínűségük ellenére jelentős potenciállal rendelkeznek a társadalom egésze számára"

- fogalmazott beszédében Ferenc pápa, aki Buddhát, Assisi Szent Ferencet és Soren Kierkegaard dán egzisztencialista filozófust is idézte.

"Ha a világ országainak vezetői is a találkozás és a párbeszéd útját választják egymás között, annak döntő hatása lehet azoknak a konfliktusoknak a lezárására, amelyek a világ népei közül oly sokakat érintenek" - tette hozzá a katolikus egyházfő.

A felekezetközi megbeszélést Ferenc pápa négynapos mongóliai apostoli látogatásának közepére időzítették, amelynek során a világ egyik legkisebb és legfiatalabb, 1450 fős katolikus közösségének tagjai előtt vasárnap misét celebrált a mongol főváros sportstadionjában.

Üdvözlet Kínának

A szentmise végén az egyházfő külön üdvözletét küldte Kínának és a "nemes" kínai nép tagjainak, arra kérve a kínai katolikusokat, hogy legyenek "jó keresztények és jó állampolgárok".

Ferenc pápa a liturgia szövegétől eltérve felhívta maga mellé a pulpitushoz a misén részt vevő korábbi és jelenlegi hongkongi katolikus egyházi vezetőt: John Tong Hon bíborost és Stephen Chow érseket.

"Ennek a két püspök testvérnek, Hongkong korábbi és jelenlegi érsekének jelenlétében szeretném meleg üdvözletemet küldeni a nemes kínai népnek" - jelentette ki Róma püspöke olasz nyelven.

"A legjobbakat kívánom az egész kínai népnek, hogy mindig előrehaladjanak és fejlődjenek. És minden kínai katolikustól azt kérem: legyetek jó keresztények és jó állampolgárok" - fogalmazott Ferenc pápa ulánbátori szentmiséje végén.

(A nyitóképen: Ferenc pápa és Uhnágín Hürelszüh mongol elnök megtekinti a díszőrséget az ulánbátori Állam-palota előtt rendezett fogadóünnepségen 2023. szeptember 2-án. Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki látogatást tesz Mongóliában.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×