eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: Pexels.com

A pizza mégis egészséges – itt van a magyarázata

Aligha panaszkodhatnak kevés vendégre a pizzériák, mostantól azonban beköszönhet az igazi kánaán. Nyilvánosságot látott ugyanis egy olaszországi kutatók által készített tanulmány, amely szerint a friss pizza enyhítheti a kínzó reumát. Ráadásul akár hetente fél pizza is elegendő a reumás gyötrelmek csökkenéséhez.

Eddig azonban senki sem vitatta, hogy a különböző feltétekkel, valamint a legkülönbözőbb öntetekkel, ömlesztett sajtokkal ékesített, kalóriadús tészta enyhén szólva sem tartozik a legegészségesebb ételek közé. Egészen mostanáig. Olasz kutatók ugyanis "alapos" vizsgálatok után arra a felettébb meglepő következtetésre jutottak, hogy a rendszeres pizzafogyasztás enyhítheti a reumás fájdalmakat.

Az erről szóló tanulmányt egy olasz kutatócsoport tette közzé a Nutrients című folyóiratban. Különböző egyetemek és kutatóközpontok szakemberei egy éven keresztül 365 reumás beteg étkezési szokásait vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok a "páciensek", akik hetente legalább fél pizzát fogyasztottak, jobban érezték magukat. A tanulmány szerint reumás, illetve ízületi fájdalmaik jelentősen csökkentek, és jóval kevesebb gyulladást is észleltek.

Az okokat a tudósok is igyekeztek megfejteni, és rámutattak a sok "gyulladáscsökkentő tápanyagot" tartalmazó, úgynevezett mediterrán diéta előnyeire.

"A pozitív hatásokat valószínűleg a mozzarella sajt és kisebb mértékben az olívaolaj okozta"

– vélekedtek. Azt azonban elismerték, hogy nem tudták kellően felmérni a paradicsomszósz lehetséges hozzájárulását.

A közelmúltban a Német Reumatológiai Társaság egyik vezető munkatársa egy interjúban hangsúlyozta, hogy a mediterrán étrend, vagyis a gyulladáscsökkentő Omega-3 zsírsavak fokozott bevitele növényi olajok, halak, diófélék és algák formájában javíthatja az egészséget, illetve az általános közérzetet.

A reumatológus szerint az objektíven mérhető hatások ugyan nem nagyok, de a betegek "szubjektív" állapota javult.

Az alapvető reumaellenes terápia kísérő intézkedéseként ezért a társaság ajánlja a mediterrán diétát mindazoknak, akiknek reumájuk van.

A Nutrients folyóiratban publikált tanulmány szerint egyelőre nem világos, hogy a fagyasztóból kivett kész pizzák hasonló hatást válthatnak-e ki, mint a frissen sütöttek. Az ugyanakkor szinte általánosan elfogadott, hogy a főként kész és fagyasztott élelmiszerekből álló étrend kevesebb tápanyagot, például kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Az olasz kutatók bejelentették, hogy legközelebb olyan vizsgálatot kívánnak végezni, amely a reumás betegek teljes étrendjét ellenőrizné.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×