Eddig azonban senki sem vitatta, hogy a különböző feltétekkel, valamint a legkülönbözőbb öntetekkel, ömlesztett sajtokkal ékesített, kalóriadús tészta enyhén szólva sem tartozik a legegészségesebb ételek közé. Egészen mostanáig. Olasz kutatók ugyanis "alapos" vizsgálatok után arra a felettébb meglepő következtetésre jutottak, hogy a rendszeres pizzafogyasztás enyhítheti a reumás fájdalmakat.
Az erről szóló tanulmányt egy olasz kutatócsoport tette közzé a Nutrients című folyóiratban. Különböző egyetemek és kutatóközpontok szakemberei egy éven keresztül 365 reumás beteg étkezési szokásait vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok a "páciensek", akik hetente legalább fél pizzát fogyasztottak, jobban érezték magukat. A tanulmány szerint reumás, illetve ízületi fájdalmaik jelentősen csökkentek, és jóval kevesebb gyulladást is észleltek.
Az okokat a tudósok is igyekeztek megfejteni, és rámutattak a sok "gyulladáscsökkentő tápanyagot" tartalmazó, úgynevezett mediterrán diéta előnyeire.
"A pozitív hatásokat valószínűleg a mozzarella sajt és kisebb mértékben az olívaolaj okozta"
– vélekedtek. Azt azonban elismerték, hogy nem tudták kellően felmérni a paradicsomszósz lehetséges hozzájárulását.
A közelmúltban a Német Reumatológiai Társaság egyik vezető munkatársa egy interjúban hangsúlyozta, hogy a mediterrán étrend, vagyis a gyulladáscsökkentő Omega-3 zsírsavak fokozott bevitele növényi olajok, halak, diófélék és algák formájában javíthatja az egészséget, illetve az általános közérzetet.
A reumatológus szerint az objektíven mérhető hatások ugyan nem nagyok, de a betegek "szubjektív" állapota javult.
Az alapvető reumaellenes terápia kísérő intézkedéseként ezért a társaság ajánlja a mediterrán diétát mindazoknak, akiknek reumájuk van.
A Nutrients folyóiratban publikált tanulmány szerint egyelőre nem világos, hogy a fagyasztóból kivett kész pizzák hasonló hatást válthatnak-e ki, mint a frissen sütöttek. Az ugyanakkor szinte általánosan elfogadott, hogy a főként kész és fagyasztott élelmiszerekből álló étrend kevesebb tápanyagot, például kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Az olasz kutatók bejelentették, hogy legközelebb olyan vizsgálatot kívánnak végezni, amely a reumás betegek teljes étrendjét ellenőrizné.