eur:
389.1
usd:
362.03
bux:
68662.74
2024. május 8. szerda Mihály
Schengen writing on airport arrivals
Nyitókép: robypangy/Getty Images

Schengeni csatlakozás: újra kirobbant a háború Románia és Ausztria között

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint az illegális bevándorlók nagy része Románián át érkezik Ausztriába, ezért továbbra sem támogatja a román csatlakozást a schengeni övezethez. Egy román EP-képviselő szerint a kancellár hamis adatokkal érvel.

Nem először éleződik a feszültség Bukarest és Bécs között amiatt, hogy az osztrák kormány továbbra is ellenzi Románia csatlakozását a schengeni övezethez. Ezúttal az osztrák és a német kancellár, Karl Nehammer és Olaf Scholz múlt hétvégi salzburgi találkozóján osztrák részről elhangzottak "verték ki a biztosítékot" Bukarestben. (Az Európai Unió belügyminiszterei a múlt év végén tárgyalták három jelentkező, Horvátország, Bulgária és Románai csatlakozási kérelmét, de csak Horvátország ment át a rostán. A két másik ország "befogadását" azóta is vétózza Ausztria és mellette Hollandia is.)

Románia európai parlamenti képviselője, Nicolae Stefanuta a Kurier című lapnak adott nyilatkozatában tisztességtelennek nevezte Ausztria magatartását.

Stefanuta azzal vádolta Nehammert, hogy a román csatlakozás indoklásául a migrációval kapcsolatban "hamis adatokat " használ,

és ezt tette Salzburgban is. "Ausztria Romániát továbbra is tisztességtelen módon kezeli" – hangoztatta a képviselő.

Az osztrák városban Nehammer megerősítette, hogy országa kitart a román és a bolgár csatlakozás vétója mellett. Mindez – mint a Kurier emlékeztetett – azt jelenti, hogy a két ország állampolgárai továbbra sem élvezhetik a schengeni tagság által biztosított utazási szabadság, valamint a nyitott határok előnyeit.

Nehammer Salzburgban adatokkal "érvelt". Állítása szerint a múlt évben 122 ezer migráns érkezett Ausztriába.

Hetvenöt százalékuk mindenfajta regisztráció nélkül lépett be, noha egy uniós tagországon keresztülmentek

– jelentette ki a kancellár Romániára utalva. Mindez egyben annak bizonyítéka is, hogy a schengeni térség megfelelő ellenőrzése nem működik – hangoztatta a kancellár.

A román európai parlamenti képviselő azzal vádolta a kancellárt, hogy hamis állításokkal hozakodik elő. Stefanuta szerint a "nem regisztrált" migránsok 80 százaléka Szerbián és Magyarországon keresztül érkezik Ausztriába.

A Kurier idézte az osztrák belügyminisztérium azonnali reagálását is a román vádakra, eszerint

az embercsempészek három országot – Szerbiát, Romániát és Magyarországot – használnak tevékenységük útvonalaihoz.

Ezenkívül az idei esztendő első félévében 2000 migráns érkezett Ausztriába Pakisztánból és Bangladesből, mégpedig részben Romániában hamisított vízummal.

A román EP-képviselő azzal vádolta az osztrák kormányt, hogy "nacionalista politikájával" igyekszik erősíteni pozícióit a jövő évi parlamenti választások előtt. Stefanuta szerint az osztrák magatartás nem csupán a román állampolgárok emberi méltóságát sérti, de súlyos gazdasági károkat okoz az országnak: a folytatódó határellenőrzések akadályozzák az áruk szabad forgalmát.

A képviselő egyidejűleg felszólította az Európai Uniót, hogy "keményebben" reagáljon Ausztria magatartására.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×