eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Norvégiában megnyílt a világ legnagyobb úszó tengeri szélparkja. Forrás: X / Wall Street Survivor
Nyitókép: Forrás: X / Wall Street Survivor

Norvégiában megnyílt a világ legnagyobb úszó tengeri szélparkja - videó

Haakon norvég koronaherceg szerdán ünnepélyesen átadta a világ legnagyobb úszó tengeri szélparkját az északi-tengeri Gullfaks C olajfúrótornyon.

A trónörökös két kábel összekötésével adott jelképesen zöld utat a Hywind Tampen nevű létesítménynek. A szélfarm öt olaj- és gázfúró platformot lát el villamosenergiával az Északi-tengeren, így csökkentve azok széndioxid-kibocsátását. A projektet vezető Equinor olaj- és gázipari vállalat szerint ezzel évente 200 ezer tonna széndioxidot spórolhatnak meg.

"Ma történelmet írunk" - jelentette ki Jonas Store norvég miniszterelnök a megnyitón. A kormányfő hozzátette: bár a projekt költséges, valakinek a technológiai forradalom élére kell állnia.

"A két kábelt összekötve csatlakozunk a jövőhöz" - jegyezte meg Haakon.

A lebegő szélturbinák nincsenek a tengerfenékhez rögzítve, helyette úszó betonszerkezetekre vannak szerelve egy közös rögzítési rendszerrel.

A Hywind Tampen az első hasonló létesítmény Norvégiában, és 11 turbinából áll. A szélerőmű 7,4 milliárd koronába (237 milliárd forint) került, és 2022 novemberében termelt először áramot. A maga 88 megawattos összkapacitásával a tervek szerint a Snorre A és B, valamint a Gullfaks A, B és C olaj- és gázfúrótornyok áramszükségletének harmadát fogja fedezni.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×