eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen benzinkútnál ég tűz a dagesztáni főváros, Mahacskala közelében 2023. augusztus 14-én, miután robbanás történt a benzinkúttal szemben. Huszonhét ember életét vesztette, hatvanhat pedig megsérült.
Nyitókép: MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma

Még több halott a benzinkút-robbanásban - szönyű képek érkeztek

Harmincöt ember életét vesztette, további 80 pedig megsérült, miután az Oroszországhoz tartozó Mahacskala határában robbanás történt egy benzinkútnál - közölték kedden délután a legfrissebb adatokat a dagesztáni hatóságok.

A hétfő éjjeli robbanásban Viktor Fiszenko, az orosz egészségügyi miniszter első helyettese szerint 16 gyerek sérült meg, tizenegy ember állapota súlyos. Fiszenko a történtek miatt Dagesztánba repült.

A lángok 600 négyzetméteren terjedtek el, a tűz elfojtása három és fél órájába telt több tucat embernek. A tűz hírügynökségi jelentések szerint a szomszédos járműszerelő műhelyben keletkezett, és onnan terjedt át a benzinkútra. A katasztrófavédelmi hatóságok szerint mintegy 40 környező épületben keletkeztek károk, a benzinkút és a szerelőműhely megsemmisült.

Mahacskala, 2023. augusztus 15.
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen benzinkútnál oltják a lángokat tűzoltók a dagesztáni főváros, Mahacskala közelében 2023. augusztus 14-én, miután robbanás történt a benzinkúttal szemben. Huszonhét ember életét vesztette, hatvanhat pedig megsérült.
MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma
Mahacskala, 2023. augusztus 15. A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen benzinkútnál oltják a lángokat tűzoltók a dagesztáni főváros, Mahacskala közelében 2023. augusztus 14-én, miután robbanás történt a benzinkúttal szemben. Huszonhét ember életét vesztette, hatvanhat pedig megsérült. MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma

A töltőállomás nyolc üzemanyagtartályából kettő felrobbant. A helyszínről, egyebek között a közeli Globusz bevásárlóközpontból, evakuálták az embereket.

Szergej Melikov, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztán Köztársaság vezetője kijelentette, hogy a robbanás a benzinkúttal szemben történt, annak "okát és természetét" tisztázzák. A Nyomozó Bizottság (SZK) a biztonsági előírások több ember halálát okozó megszegése címén indított büntetőeljárást.

Melikov később hangsúlyozta, hogy az emberi kapzsiság okozta a tragédiát. "Kapzsiság és zsugoriság áll a dolgok hátterében. Amikor emberek próbálják némi előnyért megszegni a biztonsági előírásokat. Egy szerelőműhely semmiképpen sem lehet egy benzinkút közelében. Már csak abból az okból sem, hogy a műszaki karbantartás hegesztési munkálatokat is magában foglal, egy töltőállomáson pedig gyúlékony folyadékokat és gázokat tárolnak" - hangsúlyozta.

Mahacskala, 2023. augusztus 15.
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen benzinkútnál dolgozik mentő a dagesztáni főváros, Mahacskala közelében 2023. augusztus 14-én, miután robbanás történt a benzinkúttal szemben. Huszonhét ember életét vesztette, hatvanhat pedig megsérült.
MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma
Mahacskala, 2023. augusztus 15. A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által közreadott képen benzinkútnál dolgozik mentő a dagesztáni főváros, Mahacskala közelében 2023. augusztus 14-én, miután robbanás történt a benzinkúttal szemben. Huszonhét ember életét vesztette, hatvanhat pedig megsérült. MTI/AP/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter utasítására orvoscsoport repült Mahacskalába. Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős tárca vezetője elrendelte, hogy a rászoruló sérülteket szállítsák át moszkvai kórházakba. Ennek érdekében Mahacskalába vezényelt egy mentőorvosokat és pszichológusokat szállító Il-76-os repülőgépet.

Melikov gyásznapot rendelt el a régióban.

A balesetben meghalt áldozatok családjai egymillió rubel (jelenlegi árfolyamon 3,7 millió forint) fájdalomdíjban részesültek a helyi hatóságoktól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. A történtek kapcsán részvétnyilvánító üzenetet küldtek a többi között Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán elnökei, valamint Kuvait emírje.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×