eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Harangi Szabolcs

Ha napközben tör ki az Etna, akár nagyobb katasztrófa is lehetett volna

Harangi Szabolcs egyetemi tanár szerint az Etna vasárnapi kitörése szerencsésen zajlott le, és sokkal nagyobb problémákat okozott volna, ha akkor történik, amikor sok turista barangol a környéken.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy az Etna kitörése miatt az összes érkező és induló járatot törölték Szicília fő repterén hétfőn kora délutánig. Az olasz vulkanológiai intézet szerint a sziget délkeleti részén hamufelhő borította a légteret, a 2800 méter magas vulkánból pedig ömlött a láva.

Az Etna a mostani esetet megelőzően legutóbb május 21-én tört ki. A szicíliai nyári turistaszezon eddig zavartalan volt, erőteljes vulkáni működés nem zavarta meg. Harangi Szabolcs, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója azonban felhívta a figyelmet arra, hogy augusztusban sokan csodájára jártak a vulkán pöfékelésének, miután a Bocca Nuova kráterben kialakult kerekded, beszakadásos kráterekből kisüvítő gázok napokon keresztül különleges gázgyűrűket formáltak a vulkán csúcsa felett.

Az egyetemi tanár hozzátette: a vasárnap délután nyugodtan telt, majd nem sokkal 21 óra óra előtt kisebb lávatűzijáték, illetve -kitörés indult a tűzhányó jelenleg legaktívabb, délkeleti kráterében. A szeizmikus jelek csak 20 óra körül kezdtek utalni arra, hogy több hónap szünet után ismét lehet vulkánkitörés az Etnán. A helyi vulkán obszervatórium 21.30-kor emelte a készültségi szintet, majd

nem sokkal 23 óra előtt már vörös riasztás lépett életbe, ami a légi közlekedést is érintette.

Az MTA levelező tagja közölte: a kitörés intenzitása gyorsan erősödött, és nem sokkal éjfél előtt már az Etnára jellemző erőteljes paroxizmális, lávaszökőkút-kitörés zajlott. A vulkáni hamu és lapilli (vulkáni kitörés során a kráterből kihányt apró, mogyoró vagy dió nagyságú kőzetdarabok) a vulkán déli oldalán hullott. Ez érintette a cataniai repteret is, ahol leállt a légi közlekedés. A magasba csapó lávaszökőkút-kitörést kisebb lávafolyás kísérte a területen.

Harangi Szabolcs tájékoztatása szerint amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan véget is ért a vulkáni működés. A lávaszökőkút-kitörés néhány órán át tartott, majd hétfőn kora hajnalban a robbanásos kitörés és a lávafolyás is befejeződött. Az egyetemi tanár meglátása szerint az Etna éjjeli kitörése nagyon szerencsésen zajlott le, valószínűleg nagyobb gondokat okozott volna, ha nappal történik, amikor sok turista van a környéken.

Az első szeizmikus előjelek, valamint a kiadott riasztási szint után két órával már beindult az erőteljes kitörés. Harangi Szabolcs szerint a hétvégén történtek azt jelzik, az Etna egy aktív vulkán, ahol

akár több hónapnyi szünet után is bármikor és nagyon gyorsan elindulhat újabb vulkáni működés.

Ezzel fontos tisztában lenniük az odalátogató turistáknak, és ha elindulnak arrafelé, akkor érdemes figyelni az INGV Etna Obszervatórium által kiadott értesítéseket vagy a Tűzhányó blog bejegyzéseit.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×