eur:
390.96
usd:
366.77
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Kutyákat etetnek a Kutya-segélyszolgálat Alapítvány budapesti menhelyén 2020. április 1-jén. A koronavírus-járvány miatt az állatmenhelyek rendkívül súlyos táphiányban szenvednek - hívta fel a figyelmet a Magyar Állatvédők Országos Szervezete. Magyarországon mintegy 140 aktív, a feladatellátással közvetlenül foglalkozó ilyen szervezet működik, amelyből mintegy 80 nagy létszámú menhelyet üzemeltet. Ezek egyszerre összesen mintegy 8-10 ezer kisállatot, kutyát, macskát gondoznak.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

"Nincs hová" - amerikai segítséggel küzdenek az ukrajnai állatmenhelyek

Az orosz-ukrán háború miatt nemcsak emberek milliói, hanem több százezer állat is hontalanná vált Ukrajnában.

Az állatmenhelyeken a kutyák és macskák száma mintegy 60 százalékkal nőtt az elmúlt egy év alatt. Legutóbb a kahovkai gátrobbanás miatt kellett újra menteni az állatokat, ám előfordult, hogy azokat is elvitték, amelyeket nem kellett volna.

Nagyon sok háziállat veszett el akkor, amelyeket utána a gazdáik nem tudtak megtalálni. Nagyjából rendeződött ott a helyzet, rengeteg mentőcsapat indult, nagyon sok állatot kivittek, de mondom, az a gond, hogy olyat is elvittek, amit nem kellett volna – mondta el Azizjan Irina, az ungvári Barbosz állatmenhely alapítója.

Hozzátette, cseh önkéntes partnerével létrehozták a United for Animals alapítványt, annak érdekében, hogy célirányosan nyújtsanak segítséget más ukrajnai régióban lévő menhelyeknek. Az alapítványon keresztül segítettek a kahovkai gátrobbanás következtében hontalanná vált állatokat begyűjtő szervezeteknek is. Mint azt Irina elmondta, még most is érkeznek nemzetközi segélyszállítmányok, többek között magyarországi partnerektől is, amelyek továbbszállítását cseh kolléganőjével közösen koordinálják.

„Kiemelem, hogy nagyon-nagyon sokat dolgozik Júlia is azon, hogy azok, akik segítséget nyújtanak Ukrajnának, lássák azt, hogy

felelősségteljesen viszonyulunk a segélyhez.

Az összes szponzornak és támogatónak minden egyes kilogrammal el tudunk számolni. Jelenleg az elsődleges partnerünk az amerikai Greater Good Charities alapítvány, amely most száz százalékig bebiztosít minket táppal.“

A hontalan állatok esetében az okozza most a legnagyobb problémát Ukrajnában, hogy sok menhelyet nem tudnak kimenekíteni a frontvonalból - hívta fel a figyelmet Azizjan Irina.

„Mert nincs hová.“ – fogalmazott. Hozzátette, a menhelyek 80 százaléka nem áll készen az evakuációra Ukrajnában, ugyanis azt a több száz állatot, amiről gondoskodnak, nincs hová vinniük. Az ungvári menhely sem tud evakuált állatokat fogadni, ugyanis a saját kötelékükben lévő 180 kutya és 30 macska ellátása is nagy kihívást jelent a mindennapokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×