eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Drónfelvételen a Velencei-tó Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ezer éve nem volt ilyen meleg, ebben semmi túlzás nincs

A mostani július lehetett évezredek óta a legmelegebb hónap - tudatta a Meteorológiai Világszervezet és a Copernicus klímaváltozást figyelő európai szolgálat Genfben.

A két szervezet kiértékelte július 23-i hatállyal a meteorológiai adatokat. "A világ forró széken ül" - hangsúlyozta António Guterres ENSZ-főtitkár. "Nem kell a hónap végéig várnunk, hogy ezt pontosan tudjuk. Hacsak a következő napokban nem lesz egy kisebb jégkorszak, a július minden rekordot meg fog dönteni" - mondta a világszervezet vezető diplomatája.

Az adatokból már most kitűnik, hogy az idei július első három hete volt a valaha mért legmelegebb háromhetes időszakasz, a legmelegebb esztendőt tekintve 2023 pedig megdöntheti a 2016-os év rekordját - jelentette ki Christopher Hewitt, a WMO éghajlatkutató szolgálatának igazgatója.

A világon feljegyzett legmelegebb nap az idei év július 6. volt 17,08 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel.

Július 5. és 7. sem maradt el sokkal. A korábbi rekordot 2016. augusztus 13. tartotta 16,8 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel. Utóbbi csúcsérték az idei év júliusának legalább 17 napján túl lett szárnyalva.

"A globális felmelegedés korszaka véget ért. Megkezdődött a globális forrás korszaka"- hangoztatta Guterres. Az ENSZ-főtitkár felszólította a politikai vezetőket, hogy haladéktalanul tegyenek drasztikus intézkedéseket a klímaváltozás megfékezésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×