eur:
391.18
usd:
366.7
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Seismograph and Earthquake - 3D Rendering
Nyitókép: Petrovich9/Getty Images

"Megaföldrengésre" készül Japán, a technológiát is segítségül hívják

Ako városában, amely a szakértők szerint veszélyeztetett egy jövőbeli erős földrengés által, különleges automatákat telepítettek a hatóságok.

Ingyen ételt és innivalót kínálnak majd az automaták földrengés vagy tájfun esetén azon a területen, amely szeizmológusok szerint a következő évtizedekben várhatóan erős földrengés áldozatául eshet – írja a The Guardian.

Egyelőre két ilyen automatát állítottak fel Ako városában: ezekben 300 üveg víz és üdítőital mellett 150 adag vészhelyzetben fogyasztható étel és táplálékkiegészítő is megtalálható.

Az automatákat óvóhelynek kijelölt épületek közelébe telepítették.

Ha erős esőzésre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat, vagy elrendelik a város lakóinak evakuálását a japán besorolás szerinti 5-ös fokozatnál komolyabb földrengés miatt, az automata ajtói kinyílnak, az élelmiszerek ingyen fogyaszthatók.

Egyéb időszakokban is lehet használni az automatákat, ekkor viszont ki kell fizetni az enni- és innivalók értékét. Az automatát készítő Earth Corp a városban rendelkezik gyárral: tájékoztatásuk szerint automatáik egyedülállók. de szeretnének országszerte ilyeneket telepíteni, hogy nagyobb biztonságban tudhassák Japán lakosságát természeti katasztrófa esetén.

Az év elején Tokió egyik parkjában egy olyan, rádióval felszerelt automatát állítottak fel, amely vészhelyzetben automatikusan figyelmezteti a lakosokat. Szintén ötösnél erősebb földrengés esetén aktiválódik, és létfontosságú információkat közöl például evakuációval kapcsolatosan.

Szakértők nemrégiben 50-60 százalékról 60 százalékra emelték annak a valószínűségét, hogy a Japán csendes-óceáni partjainál található Nankai-völgy mentén a következő 20 évben "megarengés" következik be, a következő 40 évben pedig ennek valószínűsége 90 százalékos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×