eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Palackozott, jéghideg vízzel hűsíti magát egy lány a Római strandfürdőben 2021. június 29-én. A tartós hőség veszélye miatt több megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Japánban már kormányprogram indul a hőség ellen

A japán kormány ötéves cselekvési tervet fogadott el, hogy 2030-ra felére csökkentse az hőguta okozta halálozások számát.

A nagy hőség az elmúlt öt évben évente átlagosan 1295 áldozatot követelt. A terv részeként a kormány arra ösztönzi az időseket, hogy szükség esetén használjanak klímaberendezést, április és szeptember között vigyenek be elegendő vizet és sót a szervezetükbe, valamint keressenek különféle megoldási lehetőségeket az idősek és a fogyatékkal élők evakuálására egy szélsőséges hőség esetén.

Az elmúlt öt évben a hőgutában elhunytak több mint 80 százaléka 65 éven felüliek közül került ki. A zárt helyiségben elhunytak 90 százalékáról kiderült, hogy az energiatakarékosság miatt nem használtak vagy nem rendelkeztek légkondicionálóval.

A japán kormány támogatni fogja, hogy az iskolai tantermekben és tornatermekben klímaberendezést szereljenek fel,

valamint további intézkedéseket tesz majd annak megakadályozása érdekében, hogy a gyermekeket iskolabuszokban hagyják.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×