eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Family eating Iftar and enjoying breaking of fasting
Nyitókép: Getty Images/ Jasmin Merdan

Terjed az iszlamofóbia Németországban

Több mint ötmilliót tesz ki a Németországban élő muszlimok száma. Sokan közülük erősödő megkülönböztetésről és kirekesztésről számolnak be. Egy szakértői felmérés szerint a muszlimellenes magatartás erősödik a német lakosság körében. Minden második ember egyetért a muszlimellenes kijelentésekkel.

A statisztika szerint összesen 5,5 millió muszlim él az országban, többségük német állampolgár.

Az előítéletek, a ellenséges magatartás, a megkülönböztetés azokat érinti a leginkább, akik nyíltan vállalják vallási hovatartozásukat, akár ruházatuk, akár egy szervezethez való tartozásuk kppcsán.

Az iszlámellenességgel foglalkozó szakértői csoport szerint az érintettek elmondták, hogy nem elszigetelt eseményekről, hanem ismétlődő, nem ritkán erőszakos cselekményről van szó.

Rámutattak arra is, a bevándorlókkal ls a muszlimokkal, mint egy állítólagosan elmaradott vallás követőivel szembeni előítéletek "átfedik" egymást

Különösen érintettek a fejkendőt viselő nők, akik a velük szembeni ellenséges magatartás "különösen drasztikus" formáiról számoltak be.

A szakértői csoportot 2020-ban az akkori konzervatív belügyminiszter, Horst Seehofer hozta létre a hírhedt hanaui raszista támadás után .

A hesseni városban a merényletet egy akkor 43 éves német férfi követte el egy muszlimok által látogatott bárban a hatóságok feltételezése szerint rasszista indítékkal.

A több száz oldalas szakértői jelentés elemezte, hogy miként jelent meg az sizlamofóbia i Németországban.

Felszólították a német kormányt, hogy nevezzen ki egy szövetségi biztost a muszlimellenesség leküzdésére.

Továbbá felszólottak arra is, hogy a kormány segítse elő "muszlim identitással rendelkező" személyek részvételét minden állami intézményben.

Sürgették továbbá az oktatás, illetve a tantervek ezzel kapcsolatos a rasszizmus elleni küzdelem fontosságát tudósító reformját.

Ebből kiindulva állást foglaltak a tanárok ilyen irányú továbbkepézésé, illetve célzott kampányok mellett.

Rámutattak arra, hogy szükség van a rendőrök továbbképzésére is.

A szakértők úgy vélekedtek, hogy a médiában is számos, az iszlámmal kapcsolatos "egyoldalú, konfliktusorientált " tudósítás jelenik meg.

Nancy Faeser belügyminiszter "keserű megállapításokról" beszélt.

Ígéretet tett arra, hogy a szakértői jelentésben foglaltakkal a kormány "intenzíven" foglalkozni kíván.

A politikus magától értetődőnek nevezte a németországi muzulmán élet biztonságát.

"A muszlim élet természetesen Németországhoz tartozik, mindenki számára azonos lehetőségeket és jogokat kell biztosítani" - hangsúlyozta a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×