eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tired female nurse in hospital corridor
Nyitókép: PIKSEL/Getty Images

Elfogyott a személyzet: drasztikus kórházleépítés jön Németországban

Támogatásáról biztosította Német Kórházszövetség az egészségügyi miniszter reformterveit.Karl Lauterbach tervezete szerint a kórházakat össze kell vonni, át kell szervezni vagy be kell zárni.

A Német Kórházszövetség (DKG) arra számít, hogy a reform keretében az elkövetkező években a kórházak, illetve a klinikák akár ötödét is bezárhatják. Ez mintegy 350 kórházat érintene, mivel a Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint 2021-ben megközelítette a kétezret a fekvőbeteg-intézmények száma.

Gerald Gass, a szövetség elnöke úgy vélekedett, hogy a húszszázalékos "leépítés", illetve összevonás reális nagyságrend annak érdekében, hogy biztosítsák a megfelelő egyensúlyt a lakóhely közeli ellátás és a szakosodás között.

A Redaktions Netzwerk Deutschland (RND) országos hírszolgálatnak adott interjúban elhangzottak jelentőségét növeli, hogy a kórházszövetség keddre országos tiltakozó napot tervez a jobb kórházi ellátás biztosítása, illetve az ezt nehezítő személyzet-, mindenekelőtt ápolóhiány csökkentése érdekében.

A szövetség elnöke azzal érvelt, hogy a nagyobb kórházakra mindenekelőtt a komplexebb beavatkozások végrehajtása érdekében van szükség.

"Belátható időn belül már egyáltalán nem fogunk rendelkezni olyan méretű személyzettel, amely képes lenne a jelenlegi struktúrák változatlan formában történő fenntartására" – hangsúlyozta a DKG vezetője, aki alapjában ezzel indokolta a szociáldemokrata egészségügyi miniszter reformterveinek támogatását. " Elengedhetetlen azonban egy jól szervezett átalakítási folyamat " – szögezte le az elnök, utalva a nagyobb egységek létrehozására irányuló "célzott fúzióra".

Ugyancsak fontosnak nevezte a kisebb kórházak átalakítását például olyan egészségügyi központokká, amelyek tevékenységének középpontjában az ellátás, az ápolás biztosítása, továbbá a kisebb ambuláns beavatkozások állnának.

Az egészségügyi miniszter azt tervezi, hogy a nyár folyamán jogszabálytervezetet készít a kórházi reform 2024 elején történő életbe lépésére. A hangsúly többek között a kórházi, klinikai hálózat egységes minőségi kritériumain, illetve a besoroláson lenne.

Értesülések szerint ugyanakkor az egyes kezelési esetek után járó átalánydíjas juttatási rendszert is módosítani kívánják.

Ennek célja annak elkerülése, hogy a kórházak a gazdasági nyomás miatt – a minőség rovására – mind több esetet vállaljanak. A reform szerint a jövőben biztos finanszírozás csak bizonyos szolgáltatások teljesítéséért járna.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×