eur:
387.39
usd:
369.38
bux:
55857.94
2023. október 3. kedd Helga
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Silhouette of a refugees family with children
Nyitókép: Bestgreenscreen/Getty Images

Európa Tanács: ideje emlékművet állítani a boszniai háborúban meggyilkolt gyerekeknek

Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa azt sürgette, hogy állítsanak emléket a prijedori mészárlás során meggyilkolt gyermekeknek.

Az emberi jogi biztos szerint lehetővé kell tenni, hogy a 1992 és 1995 között elkövetett háborús bűncselekmények és súlyos emberi jogi jogsértések több ezer áldozata, köztük 102 gyermek családja méltó körülmények között tudjon emlékezni szeretteire.

Dunja Mijatovic elítélte a prijedori városvezetés által elrendelt, az áldozatok tiszteletére szervezett békés felvonulások tilalmát, valamint azt, hogy folyamatosan elutasítják a háborúban meggyilkolt gyermekek emlékművének építéséről szóló vitákat. Emlékeztetett: a helyi hatóságok még mindig nem tettek eleget a családok 2014 óta ismételt ez irányú kérésének.

"Szolidaritásomat fejezem ki a családokkal, és elismeréssel adózom bátorságuk és állhatatosság előtt, amellyel biztosítják, hogy gyermekeik ne legyenek a háború elfelejtett áldozatai" - fogalmazott Mijatovic, majd hozzátette:

együttműködést kezdeményez a helyi hatóságokkal, a családokkal és a civil szervezetekkel, hogy az emlékmű a lehető leghamarabb megvalósulhasson.

Emlékezni kell, el kell ismerni a történteket, és enyhíteni az áldozatok hozzátartozóinak és a háború túlélőinek szenvedését megfelelő és méltóságteljes megemlékezés révén. A fiatal generációknak pedig tanulniuk kell a múltról, hogy ne hordozzák a múlt előítéleteit, gyűlöletét, és ne ismételjék meg az ellenségeskedéseket - jelentette ki közleményében az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Az úgynevezett prijedori etnikai tisztogatást a boszniai szerb politikai és katonai vezetés által irányított Boszniai Szerb Köztársasági Hadsereg (VRS) végezte főként bosnyák és horvát civilek ellen 1992 és 1993 folyamán. A szarajevói Kutató- és Dokumentációs Intézet (IDC) szerint 4868 ember halt meg vagy tűnt el Prijedor településen a 1991-től az 1995-ig zajló délszláv háború alatt.

A főként szerbek lakta bosznia-hercegovinai városban 1992. május 31-től arra kötelezték a nem szerb ajkú lakosságot, hogy fehér karszalagot viseljenek, mutatva a szerb hatóságok iránti hűségüket.

Emlékére május 31-én tartják a fehér karszalag napját.

1992 augusztusában az északnyugat-boszniai Prijedor környékén, a szerb erők által működtetett gyűjtőtáborok mintegy 1200 horvát és bosnyák foglyát buszokba és teherautókba tuszkolták azzal a magyarázattal, hogy fogolycserére szállítják őket. A Travnik felé tartó gépkocsioszlopot Vlasic-hegységben megállították és mintegy 200 férfit leszállítottak a járművekről, majd egy szakadék előtt kivégezték őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Az ukrajnai háború nem várt hatása: teljesülhet Kína egyik régi, nagy álma

Az ukrajnai háború nem várt hatása: teljesülhet Kína egyik régi, nagy álma

Az ukrajnai háború következtében Oroszország nemzetközi elszigeteltsége megnőtt és a nagy nyugati cégek is csökkentették az országban a tevékenységüket. Ez azt is jelentette, hogy a stratégiai fontosságú északi-sarkköri beruházásokhoz új tőkeerős partnerre lett szüksége Moszkvának. Ebben Kínára talált szövetséges, aki már régóta szeretett volna a térségbe benyomulni - írja a Wall Street Journal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×