eur:
388.23
usd:
360.17
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely
Thomas Tuchel, a Bayern München labdarúgóklub új vezetőedzője sajtótájékoztatót tart a müncheni Allianz Arenában 2023. március 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Angelika Warmuth

Csak úgy repkednek a menesztendő nevek a Bayern Münchennél

A szakértők közül minden bizonnyal kevesen fogadnának arra, hogy idén is a Bayern München nyeri a bajnokságot. Noha az utolsó forduló még hátravan, szinte csoda és szerencse is kell ahhoz, hogy a müncheniek a dobogó legfelső fokán végezzenek a Bundesligában. Az évek óta egyik legfőbb riválisnak számító, az idei szezonban ismét szárnyaló, a Bayernt két ponttal megelőző Borussia Dortmund aligha teszi meg azt a szívességet, hogy otthonában ne győzze le a Mainz együttesét. Közben persze nyilatkozatból és megoldási javaslatból nincs hiány.

Amennyiben beigazolódik a hét végére jósolt papírforma, a Bayern Münchenre a kudarcok kudarca vár. A márciusban a menesztett Julian Naglesmann helyére kinevezett Thomas Tuchel adós maradt a várt eredményekkel.

Tuchel kinevezését Oliver Kahn ügyvezető igazgató azzal indokolta, hogy tőle várják azoknak a céloknak a megvalósulását, amelyeket a klub az idei szezonra és az elkövetkező évekre tűzött ki maga elé.

Kahn és a többi vezető akkor még három trófeában is reménykedett: győzelemre a Német Kupában, a Bajnokok Ligájában és természetesen a Bundesligában is.

Az első kettőből már semmi sem lett. A müncheniek mindkét esetben a negyeddöntőben estek ki, a kupában a Freiburgtól szenvedtek csúfos, a Bajnokok Ligájában pedig a Manchester Citytől még csúfosabb vereséget.

A hét végén pedig az RB Leipzig döntötte romba minden bizonnyal az utolsó reményt azzal, hogy a müncheniek otthonában mért vereséget Tuchel csapatára.

A Kicker sportmagazin szerint természetesen hiba lenne minden felelősséget Nagelsmann utódára hárítani.

Abban azonban a szakértők nagy része egyetért, hogy Tuchel nem váltotta be a kinevezéséhez fűzött reményeket.

A tréner és stábja, köztük a magyar Löw Zsolt menesztése azonban a bajnoki cím valószínű elvesztése után sem várható. Az azonban igen, hogy a klubvezetés átalakul, legfőképp az ügyvezető igazgató, Oliver Kahn és a sportigazgató, Hasan Salihamidzic székét fenyegeti veszély.

Utoljára 2011-ben fordult elő, hogy a müncheniek a Német Kupa, a Bajnokok Ligája és a Bundesliga, azaz "tripla" közül egyetlen trófeát sem szereztek.

A Bundesligában utoljára 2012-ben vesztették el a bajnoki címet, igaz, akkor is a Dortmund taszította le őket a "trónról".

Mind Kahn, mind Salihamidzic szinte már csak a jövőről beszél, arról, hogy a csapaton belül változtatásokra és ennek kapcsán több poszton is erősítésre van szükség.

Salihamidzic pedig azzal a sajátos filozófiával áll elő, hogy

a "megtisztuláshoz" talán szükség is van egy olyan szezonra, amelyben a Bayern egyetlen első helyhez sem jut.

A bosnyák sportigazgatót - aki a Bayern München egykori labdarúgójaként több bajnoki címet és kupagyőzelmet is szerzett - az elmúlt hónapokban sokat bírálták a klub átigazolási politikájáért. Nem véletlen, hogy legutóbbi nyilatkozatában igyekezett elhárítani a felelősséget a játékosokról.

Szerinte a problémák ennél mélyebbek, de konkrétan semmire nem utalt. Azt azonban kénytelen volt megállapítani, hogy az edzőváltás nem hozta meg a kívánt eredményeket.

A müncheniek csapatkapitánya, a sokszoros válogatott, de Tuchel által az elmúlt mérkőzéseken némileg mellőzött Thomas Müller mindennek ellenére igyekezett lelkesíteni a társakat. Hadat üzent a Dortmundnak, de aligha valószínű, hogy a címzettek meghallják ezt. Az utolsó forduló előtt két ponttal állnak a Bayern előtt, és óriási meglepetés lenne, ha kiengednék kezükből az utoljára 2012-ben megszerzett bajnoki címet.

A forgatókönyv szerint ez csak akkor történhetne meg, ha a Mainz ellen otthonukban döntetlent érnek el vagy vereséget szenvednek, és a müncheniek idegenben legyőzik az FC Köln együttesét. És az ez, amire a szakértők közül valószínűleg rendkívül kevesen fogadnának.

De a játszma még nem dőlt el.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×