eur:
389.24
usd:
363.84
bux:
68226.98
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A görög választásokon győztes Kiriakosz Micotakisz, az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párt vezetője sajtótájékoztatót tart az előrehozott parlamenti választások napján, 2019. július 7-én a párt athéni központjában. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) párt vezetője elismerte vereségét Micotakisszal szemben.
Nyitókép: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Erős konzervatív győzelem látszik Görögországban

A vasárnapi görögországi parlamenti választáson leadott szavazatok közel kétharmadának összesítése után az Új Demokrácia (ND) nevű konzervatív párt nagy előnnyel vezet a baloldali Sziriza tömörülés előtt - jelentette az AP amerikai hírügynökség vasárnap este.

A leadott szavazatok több mint 60 százalékának összeszámlálása után a Kiriákosz Micotakisz jelenlegi kormányfő által vezetett ND a voksok 41 százalékát szerezheti meg, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok alig 20 százalékára számíthat.

A vasárnapi volt az első parlamenti választás a balkáni országban azóta, hogy véget ért a nemzetközi intézmények szigorú felügyelete a görög gazdaság felett. A hitelintézetek mentőövet dobtak Athénnak és finanszírozták a görög gazdaság és állam működését az elmúlt tízéves pénzügyi válság idején.

A most 48 éves Ciprasz a közel egy évtizednyi hosszú válság során négy éven keresztül miniszterelnökkét vezette az országot, és ezt követően már nem tudta visszaszerezni korábbi széles társadalmi-politikai támogatottságát.

Az új választási törvénynek megfelelően rendezett voksolás várható eredményei alapján az ND szinte biztosan nem fog tudni egyedül kormányt alakítani a 300 fős görög parlamentben.

Micotakisz vagy a többi politikai párt vezetője között keres koalíciós partnert, vagy júliusban előrehozott választások megtartása mellett dönthet más választási szabályok szerint, amely már lehetővé tenné, hogy az ND egyedül is kormányt alakíthasson.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×