eur:
390.73
usd:
366.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Closeup of an older persons hand on a hospital bed. Person is awaiting surgery.  ID Bracelet and intravenous connections shown, Very Shallow DoF - focus is on fingernails and fold in fabric.
Nyitókép: Petegar/Getty Images

Szándékos altatótúladagolás miatt haltak meg sokan egy idősotthonban

A nyomozóknak feltűnt, hogy az olaszországi idősotthonban szokatlanul sokan hunytak el mindössze négy hónap leforgása alatt.

Legalább 16 idős ember veszíthette életét a dél-olaszországi Foggia városának egyik idősotthonában azért, mert egy egészségügyi alkalmazott szándékosan túladagolta náluk a midazolám nevű altatószert.

A foggiai ügyészség tizenhat – 2022 novembere és 2023 februárja között elhunyt – ember holttestének exhumálását rendelte el az ügyben.

Az első kihantolásokra múlt hétfőn került sor, és a következő napokban igazságügyi orvosszakértők bevonásával folytatódnak - jelentette az olasz média.

A holttesteken boncolást és toxikológiai vizsgálatot végeznek.

A szakértők midazolám nyomai után kutatnak, amely egy olyan benzodiazepin, amelyet csak egészségügyi személyzet adhat be kórházban.

A gyógyszer a központi idegrendszerre hat, és álmosságot, izomlazaságot, illetve rövid távú memóriavesztést okoz. A midazolám leggyakoribb mellékhatásai közé tartoznak a súlyos légzési problémák. Túladagolása rövid időn belül halálhoz vezet.

Az ügyészek abból indulnak ki, hogy az idősotthon egyik alkalmazottja - aki ellen nyomozás zajlik - a gyógyszer segítségével próbált véget vetni az intézménybe érkező, haldokló rákbetegek szenvedéseinek. A bírósági következtetések levonásáig az alkalmazottat más munkakörbe helyezték egy másik környékbeli településen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×