eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
III. Károly brit király a kétkamarás brit törvényhozás közös részvétnyilvánító megemlékezésén a parlament londoni épületében, a Westminster-palotában 2022. szeptember 12-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Henry Nicholls

A brit fiataloknak elege van a királyi családból

Az Egyesült Királyság 18–24 éves lakosságának mindössze 32 százaléka támogatja a királyi családot.

Az idősebb korosztályban ennél sokkal jelentősebb a monarchia támogatottsága: 78 százalékos. Minderre a BBC Panorama felkérésére készített YouGov-felmérés világított rá nem sokkal III. Károly királlyá koronázása előtt - írja a The Guardian.

A 18-24 éves korosztály közel 40 százaléka inkább azt támogatná, hogy egy választott államfő reprezentálja országukat a királyi család helyett. A felmérésből az is kiderült, hogy többen állítják azt, hogy érdekli őket a királyi család, mint ahányan valóban érdeklődnek iránta.

Az általános eredmény azonban még így is azt sugallja, hogy a monarchia az országban széles körű támogatottságot élvez: az emberek 58 százaléka támogatja a választott államfővel szemben, ezt 26 százalék támogatja.

A fiatalabb generációra inkább jellemező a közömbösség: 78 százalékukat nem érdekli a királyi család. Az összes korcsoportban 58 százalékos a királyi család iránt nem vagy nem nagyon érdeklődők aránya, illetve 42 százalék nagyon vagy eléggé érdeklődik irántuk.

A válaszadók több mint fele - 54 százalék - szerint a monarchia jó értékeket képvisel ahhoz képest, hogy mennyit költ rájuk az ország, 32 százalék szerint ugyanakkor nem. A 18-24 évesek körében azonban 40 százalék elégedetlen a királyi család ár-érték arányával, és csak 36 százalék szerint jó az.

Károlyról a britek 36 százaléka gondolja, hogy valóban tisztában van az emberek gondjaival.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×