eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Ukrán katonák orosz állásokat lőnek a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 25-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Rettenetes mészárlás folyik Bahmutban - állítja egy amerikai tábornok

Ez a csata olyan az oroszoknak, mint egy hatalmas vágóhíd – közölte az amerikai vezérkar főnöke a kongresszus katonai bizottsága előtt.

Bár azt az ukrán katonai vezetés is elismerte, hogy Bahmutban előretörtek az oroszok, a városért folyó küzdelem még távolról sem ért véget. Az oroszok hónapok óta sikertelenül ostromolják a kelet-ukrajnai várost, ahol szinte minden talpalatnyi helyért öldöklő küzdelem folyik.

A CNN hírtelevízió idézte Mark Milley tábornokot, aki a washingtoni kongresszus katonai bizottsága előtt elmondta: jelenleg Bahmut belvárosában tombolnak a harcok. Az orosz Wagner csoport körülbelül hatezer zsoldosa és további húsz-harmincezer, többségében börtönökből toborzott újonca próbálja kiszorítani az ukrán védőket, akik viszont szörnyű veszteségeket okoznak a támadóknak.

Milley tábornok szerint

az ukránok nagyon hatékony területvédelmet folytatnak

és az elmúlt 20-21 napban olyan súlyos veszteségeket okoztak az oroszoknak, hogy a csata mostanra inkább egy vágóhídhoz hasonlítható. Ugyanakkor az oroszok szinte alig jutottak előre – tette hozzá az amerikai vezérkari főnök.

A Wágner zsoldos csapat által kiadott térkép a bahmuti hadi helyzetről. Pirossal az oroszok által már elfoglalt területeket jelölik, világoskékkel pedig azokat ahol a legsúlyosabb harcok folynak. Forrás:Twitter/ War Reports
A Wagner zsoldoscsapat által kiadott térkép a bahmuti hadi helyzetről. Pirossal az oroszok által már elfoglalt területeket jelölik, világoskékkel pedig azokat, ahol a legsúlyosabb harcok folynak. Forrás:Twitter/ War Reports

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője ugyanakkor egy hangüzenetben azt közölte, hogy a Bahmutért folyó csatában lényegében felmorzsolták az ukrán hadsereget. Bár – mint mondta – a harcok a Wagner csoportot is eléggé megtépázták.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok égő romhalmazzá tették Bahmutot.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Ukrajnában tartózkodó vezetője pedig arról számolt be, hogy az oroszok jelentős csapatösszevonásokat hajtanak végre az általuk megszállt Zaporizzsja körzetében. Rafael Grossi aggodalmának adott hangot, mert szerinte a katonai készülődés veszélyezteti Európa legnagyobb atomerőművének biztonságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×