eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin
Joáv Galant, volt izraeli védelmi miniszter. Forrás:Twitter/Jewish Community
Nyitókép: Forrás:Twitter/Jewish Community

Izrael: leváltották a védelmi minisztert

Közben már az izraeli államfő is az igazságügyi reform azonnali leállítását követeli.

"Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy meneszti tisztségéből Joáv Galant védelmi minisztert" - közölte a kormányfő hivatala.

Galant a jobboldali kormányzó Likud párt politikusa, szombaton azonban nyíltan felszólította a Netanjahu vezette kormánykoalíciót, hogy függessze fel az igazságügyi reformot. Galant mindemellett az igazságügyi rendszer átalakítását célzó törvénymódosítások elleni országos tüntetésekre tekintettel párbeszédet sürgetett a reform ellenzőivel, mondván, nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy a tartalékosok tiltakozásul nem jelentkeznek katonai szolgálatra.

Bírálói - köztük a legfelsőbb bíróság elnöke és a főügyész - szerint

a reformtervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit

a bírák politikusi kinevezésével, valamint a normakontroll lehetőségének csökkentésével, hogy kevésbé tudják felülbírálni törvényességi szempontból a kneszetben születő törvényeket. A javaslattal egyet nem értők azt kifogásolják, hogy a változások megbénítanák az igazságszolgáltatást, csorbítanák a bírói függetlenséget, elősegítenék a korrupciót, gyengítenék a kisebbségek jogait, valamint az izraeli bírósági rendszer hitelességének csorbulásával megakadályoznák az ország védekezését esetleges háborús bűnök ügyében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság előtt.

Netanjahu ezzel szemben azt állítja, hogy a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×