eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a várpalotai lőszergyár alapkőletételén 2022. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Honvédelmi miniszteri szintű üzenet a finneknek és a svédeknek

Magyarországnak több tisztelet jár - jelentette ki a honvédelmi miniszter az Európai Unió védelmi minisztereinek találkozójáról nyilatkozva, Stockholmban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról, hogy a találkozó kiemelt témája az ukrajnai háború volt. A miniszter hangsúlyozta: felszólalásában ismertette Magyarország változatlan és világos álláspontját arról, hogy sem lőszerrel, sem halált okozó eszközökkel nem járul hozzá a háború folytatásához és eszkalációjához. Magyarország célja, hogy kimaradjon a háborúból - tette hozzá a tárcavezető.

A találkozó fontos témája volt a védelmi ipar fejlesztése is. Ezzel kapcsolatban aláhúzta: Magyarország arra törekszik, hogy a korábban a baloldali kormányok által leépített védelmi ipar ismét visszaépüljön és az elkövetkező években bekapcsolódjon az európai védelemipari véráramba.

A honvédelmi miniszter kétoldalú egyeztetéseket folytatott Pal Jonson svéd és Antti Kaikkonen finn védelmi miniszterrel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: mindkét tárgyaláson a NATO-csatlakozás ratifikációja került előtérbe, amellyel kapcsolatban

biztosította partnereit arról, hogy a magyar kormány a kezdetektől fogva támogatja országaik csatlakozását,

azonban az elmúlt években sajnálatosan igaztalan, hamis vádak érték Magyarországot a két ország politikusaitól.

"Magyarországnak több tisztelet jár, és ezért azt szeretnénk, hogyha a ratifikáció folyamata lezárul, akkor a jövőben partnerként és egymásban bízó szövetségesként tudjunk politikai párbeszédet folytatni" - szögezte le.

A miniszter Jean-Pierre Lacroix-val, az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkárhelyettesével is megbeszélést folytatott, akivel Magyarország ENSZ békefenntartó missziókban betöltött szerepéről egyeztettek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tárgyalásról beszámolva elmondta: keresik a további lehetőségeket a nemzetközi szerepvállalásra - írta közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Hende Csaba nem mondta el, mikor szavaznak az ügyben

Szerdán Finnországban tárgyalt az a fideszes politikusokból álló delegáció, ami azért utazott a svéd, majd a finn fővárosba, hogy a két ország NATO-csatlakozása kapcsán tájékozódjon. Törökország mellett egyedül Magyarország nem ratifikálta Svédország és Finnország belépését. A Fidesz évadnyitó frakcióülése után kiderült: a képviselők megosztottak az ügyben, és a frakcióvezető szerint többen is kifogásolták, hogy a két ország politikusai az elmúlt években sértegették Magyarországot, most pedig úgymond szívességet kérnek.

A fideszes tárgyalódelegáció Helsinkiben a finn házelnökkel, a két alelnökkel és a parlamenti frakciók elnökeivel is egyeztetett. "Megállapodtunk abban, hogy magasabb szintre emeljük és visszatereljük a normális mederbe magyar-finn, finn-magyar parlamenti kapcsolatokat - mondta Hende Csaba. A küldöttségvezető a találkozó után közölte, a magyar parlamenti pártok többsége támogatja Finnország NATO-csatlakozását, a ratifikáció dátumáról azonban nem mondott konkrétumot.

"Nincs semmiféle automatizmus. A magyar házszabály hétről hétre a házbizottságra a házelnökre és valamennyi képviselőre bízza a napirend megszavazása kapcsán, hogy adott héten mit tárgyalnak."

Hende Csaba később a Reutersnek azt mondta,

általában 5-6 hétbe telik, mire egy javaslat a parlament döntéshozatali mechanizmusán átmegy.

Ez egy szokásos eljárás - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy várnak-e szívességet a ratifikációért cserébe Finnországtól, úgy válaszolt, nem szoktak ilyet kérni partnereiktől.

Beszélt arról is, nem lát arra utaló jelet, hogy Oroszországnak szándékában állna megtámadni Finnországot vagy Svédországot, de ha ez változna, a két ország NATO-csatlakozása után Magyarország és kiállna a szabadságukért. Ezért kell szerinte új alapra helyezni az egymás iránti tisztelet és megbecsülést, hiszen "vállvetve harcolni csak olyanokkal lehet együtt, akikkel kölcsönösen tiszteljük és megbecsüljük egymást".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×