eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Ezért pusztul el rekord számú delfin a francia partoknál

A szakértők szerint a legtöbben halászhálókba gabalyodnak.

Az állatvédők azért kampányolnak, hogy tiltsák be a halászatot Franciaország nyugati partjainak azon területén, ahol a delfinek a legnagyobb veszélyben vannak: januárban rekord számban mosott partra a víz elpusztult állatokat az ország atlanti partvidékén - írja a The Guardian.

A La Rochelle-i Egyetemhez tartozó Pelagis tengeri emlős és madár-megfigyelőközpontjának tudósai 370 elpusztult delfint regisztráltak, amelyeket a Gascognei-öböl mentén találtak december 1. és január 25. között.

"Kétségtelen, hogy a legtöbbjük halálát az okozta, hogy belegabalyodtak a halászhálókba: ez már a kilencvenes évek óta így van" - fogalmaztak a Pelagis szakemberei.

Ez csak a jéghegy csúcsa

Bár nagyon magas számban találtak elhullott állatokat, úgy vélik, még ez is csak a jéghegy csúcsa lehet, a valóságban jóval több delfin pusztul el a hálók miatt.

"A helyzet aggasztó, és nem csak a francia partokon tapasztalható" - tették hozzá.

Az elhullott állatok számát, valamint pusztulásuk legvalószínűbb okát azt követően hozta nyilvánosságra a Pelagis, hogy a Sea Shepherd France tengervédelmi csoport fotókat tett közzé

egy homofób üzenettel telefirkált, megcsonkított delfin testéről,

amelyet egy franciaországi strandon, Sables d'Olonne-nál mosott partra a víz.

"Ez a halászat legrosszabb arca: semmi tisztelet az élők iránt, semmi szeretet a tenger iránt, amely eltartja őket. Azok, akik ezt a delfint kegyetlenül megcsonkították, nem méltók arra, hogy halásszanak" - közölte a Sea Shepherd France.

Hét éve mutatkozik meg számszerűsíthetően is a probléma

Tavaly 669 elpusztult delfint találtak a francia partokon, a legtöbbet december közepe és április eleje között, a szürke tőkehal és tengeri sügér halászati szezonjában. Olivier van Canneyt, a Pelagis megfigyelésért felelős vezetője szerint a delfinek kiugró mennyiségű pusztulása 2016 óta visszatérő és nagyon magas számokkal járó probléma, ami a télen különösen korán kezdődött. Lamya Essemlali, a Sea Shepherd France igazgatója szerint ennél sokkal több állat pusztul el, de legtöbbjük teste elsüllyed a vízben.

"Sürgősen le kell zárni bizonyos övezeteket a halászhajók előtt bizonyos időszakokban.

Ezt folyamatosan kérjük, de a halászati lobbi erős Franciaországban, a kormány így elutasít minket.

Ez rendkívül frusztráló. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy megmutatjuk a halott és megcsonkított delfineket a helyi lakosoknak és a sajtónak, és felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy mi történik" - mondta el.

Nem akarják betiltani a halászatot

A 180-200 ezres delfinpopuláción belüli valós halálozást 11 ezer példányra teszi a szervezet, amely most halászhajókat követ és filmre veszi a delfinek hálóba gabalyodását.

"A célunk nem az, hogy a halászatot teljesen leállítsuk, csak bizonyos övezetekben és bizonyos időszakra szeretnénk korlátot szabni - amellett, hogy a halászokat kompenzálják ezen területek elkerüléséért.

Középtávon a halászati módszerek teljes felülvizsgálatára van szükség.

A kormánynak felelőssége van a veszélyeztetett fajok védelmében" - mondja Essemlali, aki szerint a fenyegetés valós és jelen idejű. Mire már szemmel láthatóvá válik a pusztulás hatása a populációban, késő lesz lépni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×