eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Résztvevők a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának oklevélátadó ünnepségén Beregszászon, a római katolikus templomban 2022. július 8-án. Középen Soós Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának igazgatója (b2) oklevelet ad át egy végzős diáknak, balról Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Háborús tragédia: százezernél is kevesebb magyar maradhat Kárpátalján

Ennek azonban csak részben a háború az oka.

A magyarnemzet.hu számolt be arról, hogy csökkenőben van a kárpátaljai magyarság száma, és ha ez a trend folytatódik, akkor kevesebben lesznek százezernél is. Pedig a háború kitörését megelőzően ennél még több tízezerrel több magyar élt a térségben.

A népességfogyásért azonban csak részben okolható a háború - írta a lap Kovály Katalinnal, a CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos munkatársával folytatott beszélgetése alapján. Ugyanennyire fontos oka az is, hogy sok család a gyerekeit magyarországi iskolákba küldi tanulni. A diákok viszont később nem szívesen térnek haza, mert attól félnek: ha elérik a katonaköteles kort, akkor behívhatják őket az ukrán hadseregbe. Összességében az mondható el, hogy Ukrajnában főleg az idősödő magyarok maradnak.

A kárpátaljai magyarság fogyása már hosszú évek óta megfigyelhető. Míg 2001-ben százötvenezren voltak, addig öt évvel ezelőtt már csak 131 ezer főre becsülték a magyar közösség létszámát.

Ellenben nem igazolódtak be azok a félelemek, hogy a harcok miatt elmenekülő ukránok a magyarok lakta területeken megváltoztatják majd a nemzetiségek arányát. A menekültek ugyanis többnyire a városokba, Ungvárra, Munkácsra és Beregszászra mentek, a magyar kisebbség viszont többségében a falvakban él.

Az ukrán menekültek jó része időközben visszatért korábbi lakhelyére és csak azok maradtak Kárpátalján, akiknek már nincs igazán hova menniük.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×