eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Andrzej Duda lengyel elnök sajtóértekezletet tart a varsói elnöki palotában 2021. december 27-én, miután megvétózta a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvény módosítását.  A  december 17-én a szejmben megszavazott törvénymódosítás szerint a külföldi cégek akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot.
Nyitókép: MTI/PAP/Andrzej Lange

A lengyel elnök előzetes normakontrollt kér az uniós helyreállítási terv ügyében

Előzetes normakontrollt kér az uniós helyreállítási terv feltételéül szabott, a szejmben minap megszavazott jogszabály-változtatásokról a lengyel elnök.

Ezt maga Andrzej Duda államfő közölte a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízióban péntek este sugárzott nyilatkozatában.

A lengyel kormánykoalíció élén álló Jog és Igazságosság (PiS) párt által előterjesztett jogszabály a Lengyelországnak szánt uniós támogatások kifizetését célozza, részleteire a varsói kormány beszámolója szerint előzetesen rábólintottak az illetékes uniós biztosok.

Az államfő aláhúzta: a helyreállítási eszközök ügyében Lengyelországnak, de az Európai Uniónak is kompromisszumra van szüksége. "Tisztességesen kell azonban kimondani, hogy a (Varsó és Brüsszel közötti) megállapodás komoly alkotmányjogi kétségeket kelt" - tette hozzá.

Kifejtette: fontosnak tartja a helyreállítási eszközök gyors mozgósítását, ezért nem döntött a jogszabály megvétózásáról. Az előírások viszont az olyan alapvető kérdéseket érintik, mint a bírósági rendszer stabilitása, ezért az állampolgárok jogi biztonsága érdekében előzetes normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól - mondta.

Alkotmánybírósági döntés meghirdetése előtt a jogszabály nem léphet hatályba. Duda úgy ítélte meg: az előzetes normakontroll mégsem fogja késleltetni a Lengyelországnak járó helyreállítási eszközök kifizetését, mivel a Varsó és Brüsszel közötti megállapodás értelmében még más lépésekre és más törvények elfogadására is szükség van.

Az elnök arra szólította fel az alkotmánybíróságot, hogy a jogszabályt haladéktalanul tűzze napirendre.

A jogszabály szerint a bírák fegyelmi ügyei a legfelsőbb bíróságtól egy másik intézmény, a legfelsőbb közigazgatási bíróság hatáskörébe kerülnek át. Bővítik emellett azon eljárások körét, amelyek esetében egy per előtt vizsgálható a bírák elfogulatlansága.

A szabályozást a parlamenti vita során az ellenzék alkotmányellenesnek minősítette.

Az egyik kisebb kormánykoalíciós tag, a Szolidáris Lengyelország viszont "a brüsszeli hivatalnokok által diktált törvénynek" minősítette az előírásokat. Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, a párt elnöke csütörtökön a törvény megvétózására szólította fel Andrzej Dudát.

A lengyel helyreállítási terv 22,5 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 12,1 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé. A teljesítendő feladatok között szerepel a szélerőművek építésének feltételeit módosító törvény is, amelyet a szejm szerdán megszavazott, és továbbította szenátusi megvitatásra.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×