INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

hatay

törökország

földrengés

mukics dániel

A törökországi földrengés áldozatainak segítséget nyújtó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapata az útnak indításán Budapesten 2023. február 6-án. A Hunor mentőszervezet csapata 55 fővel, a tűzoltókon kívül katonaorvosokkal és a mentőszolgálat munkatársaival indul Törökországba. Továbbá személykereső kutyákat is visznek magukkal.

Megérkeztek - A szír határon mentenek a HUNOR elittűzoltói

Infostart / InfoRádió - Ignáth Márk

Betonvágó láncfűrészt, olyan emelőket, támasztóberendezéseket vittek magukkal, amelyekkel akár 20 tonna súlyú vasbeton tömböket tudnak odébb tenni, feldarabolni, kettévágni, hogy az alá szorult túlélőket még ki tudják menteni.

Hétfőn útnak indult a HUNOR mentőcsapat Törökországba, a pusztító földrengések helyszínére.

Mukics Dániel, a hazai katasztrófavédelem (OKF) szóvivője az InfoRádióban kedd reggel elmondta, a csapat magyar idő szerint kevéssel éjfél után meg is érkezett.

"Törökországi idő szerint éjjel kettőkor érkezett az adanai reptérre a Magyarország legjobb tűzoltóiból álló mentőcsapat, a HUNOR mentőszervezet. Onnan négy teherautóval és két busszal indultak Hatay tartományba. Délelőtt 10 órakor érkeznek meg arra a területre, amelyet a török hatóságok jelölnek ki, hogy ott végezzenek mentést a magyarok" - számolt be a szóvivő.

Három azonnali feladat lesz:

  1. megkezdik a romok alóli mentést
  2. felveszik a kapcsolatot a török hatóságokkal
  3. megépítik a magyar tábort.

"Azért nagyon fontos, hogy egyből elkezdjék a romok alatt rekedt emberek felkutatását, kimentését, mert ilyenkor

az első 48 óra kritikus,

az idő elteltével folyamatosan csökkennek a túlélési esélyek" - nyomatékosította Mukics Dániel.

A magyar csapat az ország dél-keleti részén, a szír határhoz közeli Antakya városban fog menteni, ez Hatay tartomány székhelye, 377 ezer lakosa van, sok ház összedőlt.

A HUNOR mentőcsapat 55 fős elitalakulattal indult útnak, 9 tonnányi felszereléssel.

"Betonvágó láncfűrészt, olyan emelőket, támasztóberendezéseket vittek magukkal, amelyekkel akár 20 tonna súlyú vasbeton tömböket tudnak odébb tenni, feldarabolni, kettévágni, hogy az alá szorult túlélőket még ki tudják menteni. Keresőkutyák is vannak a helyszínen, amelyek szintén jelzik a túlélőket, és

akusztikus személykeresők is vannak, amelyek tappancsokból állnak, és a földre helyezve a legkisebb mozgás is érzékelhető a segítségükkel"

- ecsetelte Mukics Dániel.

Nem kizárt, hogy Magyarország több embert küldjön, de ez még a jövő nagy kérdése lesz a katasztrófavédelem szóvivője szerint.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Török földrengés - Mukics Dániel
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018