INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

jogosítvány

eu

buszsofőr

munkaerőhiány

Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek sorakoznak a Pénzjegynyomdában.

Jelentős változás jöhet a jogosítványoknál

Infostart

Két szakmai szervezet is korhatárcsökkentést követel, mert hamarosan súlyos buszsofőrhiány léphet fel.

Az Európai Unió közlekedési szektora példátlan és súlyos sofőrhiánnyal néz szembe, amely 2026-ra várhatóan megháromszorozódik, ha nem tesznek lépéseket – erre figyelmeztet két szakmai szervezet, amely aggodalmait nyílt levélben osztotta meg a svéd soros elnökséggel. A Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetsége (IRU), valamint az Európai Személyszállítási Közlekedési Szolgáltatók Szövetsége (EPTO) arra hívta fel a figyelmet, hogy újra kellene gondolni az Európai Unió vezetői engedélyekkel kapcsolatos irányelveit, és le kell vinni a hivatásos buszsofőrök alsó korhatárát 18 évre – írja a vezess.hu.

Jelen pillanatban a buszsofőrökre vonatkozó minimuméletkor 21 és 24 év között van a legtöbb uniós tagországban, ami nagy szakadékot jelent a középiskolai tanulmányi idő, valamint a szakmaválasztás között.

A sofőrhiány csökkentéséhez szükség van arra, hogy lecsökkentsék a minimumkorhatárt 18 évre. Ebben az esetben ugyanis nem kellene éveket várniuk azoknak, akik biztos szakmát szeretnének a középiskolai tanulmányaik után. Jelen pillanatban a buszsofőrök kevesebb mint 5 százaléka 25 évnél fiatalabb. A minimumkorhatár lecsökkentésével elképzelhető, hogy 2030-ra megduplázható a 25 év alatti buszsofőrök száma.

A két szervezet úgy számol, hogy a buszvezetők iránti igény 20 százalékkal fog nőni a következő években, mivel az utazási irodák forgalma visszatérhet a pandémia előtti idők szintjére.

Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018